HELSENORGE
Barnekirurgen

Operasjonssår - barn og unge.

Informasjon om hvordan du utfører sårskift av et rent operasjonsår når du kommer hjem fra sykehuset. Gjelder ikke for deg som har kjent infeksjon i såret. 


Operasjonsår er sensitivt for skade og infeksjon de første 8-10 dagene.
Innledning

 • Operasjonsår hos barn og unge er hos de fleste sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. I noen tilfeller er det sydd med sting eller brukt agraffer (stifter).
 • Agraffer (stifter) skal fjernes etter 10 til 14 dager. Dette utføres primært hos fastlegen din.
 • I ansiktet fjernes sting etter 5-7 dager. Dette utføres primært hos fastlegen din.
 • Det er vanlig at det i tillegg til sting eller agraffer er satt sårstrips. Sårstripsene skal sitte på til de faller av selv.
 • Nye bandasjer får du kjøpt på apotek. 
Før


Dersom bandasjen er ren og såret gror fint trengs ikke sårskift. Vent med bandasjeskift inntil 24 timer etter operasjonen. Forsterk eventuelt bandasjen ved å legge en ny på toppen dersom det har blødd gjennom. 

Dersom bandasjen det første døgnet blir gjennomtrukket av avføring, kontakt sykehuset. Bandasje skal skiftes om det siver sårvæske og blod gjennom, den blir skitten, våt eller løsner.
Under


Bandasjeskift 

Vask hendene før og etter bandasjeskift. Ikke ta direkte i såret med hendene.
 
Det er normalt ikke behov for å rense såret hver gang du skifter bandasje. Du skal derfor ikke gjøre dette rutinemessig, kun ved mye fukt og sårvæske eller mye stivnet blod. Utføreres slik: 
 • Bruk  sterilt saltvann og rene kompresser til å vaske forsiktig. 
 • 48 timer etter operasjonen kan vanlig lunkent springvann brukes til å rense for blod og sårvæske.
 • Start med å vaske fra såret og ut til vanlig hud. Dette for ikke å dra bakterier inn i såret. 
 
Du kan dusje 48 timer etter operasjonen. Da dusjer du med bandasjen på. Ta av den våte bandasjen etter utført dusj. 

 • Når du løsner bandasjen kan det være en fordel å strekke huden med en finger eller to for å unngå drag i operasjonsåret, og dra av plasteret på langs av såret. 
 • Har du dusjet – la såret lufttørke før du legger på ny bandasje.
 • Vær oppmerksom på forandringer som kan være tegn på begynnende infeksjon: økende smerte/følsomhet i såret, rødme, hevelse, puss eller blødning, lokal varme, såret åpner seg, feber eller nedsatt allmenntilstand. Oppstår en eller flere av disse tilstandene må du kontakte sykehuset .
 • Er operasjonsåret over et ledd – kne, ankel eller albue er det er stor fordel om du bøyer leddet før ny bandasje legges på. 

Hvor lenge skal du bruke bandasje?

Operasjonsåret skal være dekket av bandasje i minimum 48 timer og frem til det er tørt. En tørr bandasje kan med fordel ligge på operasjonsåret i 7 dager. For deg som har agraffer/stifter eller sting som skal fjernes, vil mange foretrekke å ha bandasje på til de er fjernet da de lett kan hekte seg i klær. 

Noen operasjonsår vil være dekket med en vanntett gjennomsiktig bandasje (Tegaderm). La denne ligge på i 7 dager før den fjernes. Byttes om den løsner. Tegaderm skal ikke byttes rutinemessig etter dusj. 

Bading etter operasjon

Det anbefales at du unngår badekar og bading de første 14 dager til såret er grodd og eventuelle sting/agraffer er fjernet. 


Etter

Sting som løser seg opp av seg selv

For deg som har sting som løser seg opp av seg selv, vil noen oppleve at det sitter igjen en blank tråd med knute som noen ganger ikke faller av naturlig. Dersom den fremdeles sitter på etter 2 uker kan du gjøre følgende: 

Trekk (lett napping) i tråden ved hjelp av en pinsett, se om den løsner av seg selv.
Dersom den ikke løsner; trekk tråden forsiktig opp ved hjelp av en pinsett, bruk en ren saks som du legger ned mot huden. Press saken lett mot huden før du klipper tråden. Tråden vil da trekke seg inn under huden og løse seg opp der. 

Anbefalinger og råd for at såret skal gro godt 

Normalt kosthold (mat og drikke) er viktig for at såret skal gro. Frukt, grønnsaker, meieri- og kornprodukter, kjøtt og fisk tilfører kroppen vitaminer, mineraler, fett og protein som er viktig for tilheling av sår. For deg som har diabetes er det viktig å ha et så stabilt blodsukker som mulig. 
Røyk og snus reduserer blod- og oksygen tilførsel til såret, og er en av de største grunnene til infeksjon og dårlig sårtilheling. 

Råd for penere arr 

For å få et jevnere og mindre synlig arr, kan du dekke arret på langs med arrteip eller papirteip (for eksempel Micropore) etter bandasjen er av og sårstripsene har falt av. Skiftes 1-3 ganger i uken eller dersom den løsner. For best effekt bør arrene teipes i 3-6 måneder. 
Arr vil bleknes med tiden, men dette vil ta tid. Det er viktig å beskytte arret mot soling i tiden hvor arret er rosa. Bruk derfor høy solfaktor, arrteip på arret eller dekk til med klær når du er ute i solen.   
Fuktighetsgivende krem gir fuktighet og kan bidra til et glattere og penere arr.Vær oppmerksom

Det er normalt å oppleve smerter i såret de første dagene og at såret ser fuktig ut. Økende smerter og lekkasje fra såret kan derimot være tegn på infeksjon. Oftest oppstår infeksjon mellom dag fem og ti etter operasjonen, men det er viktig å observere tegn til infeksjon i 30 dager etter operasjonen.

Det er som regel avtalt før utreise om du skal ta kontakt med sykehus eller fastlege ved tegn på infeksjon.

Det er som regel avtalt før utreise om du skal ta kontakt med sykehus eller fastlege ved tegn på infeksjon.Kontaktinformasjon

Buss

​Fleire rutebussar går forbi Haukeland. I tillegg finst direkte arbeidsruter mellom bydelane og sjukehuset.
 
​​​​​​På nettsidene til Skyss.no finn du bussruter med oversikt over stoppestader og tider
 
 • Line 5 og 6 har avgang frå Festplassen
 • Line 12 har avgang frå Bystasjonen
 • Line 16E har avgang frå Xhibition i Småstrandgaten
​Busstoppa rundt Haukeland:

 • Ulriksdal for besøkande til Ulriksdal helsepark og Glasblokkene (line 5, 6, 16E)
 • Haukeland sjukehus Nord for besøkande til Glasblokkene, Kvinneklinikken, Augebygget og Haukeland hotell (line 5, 6, 12 og 16E)
 • Haukeland sjukehus Sør for besøkande til Sentralblokka og andre bygg på Haukelandsområdet (line 5, 6, 12 og 16E)
 • Ibsensgate - arbeidsruter

Bybane

​Nærmaste stoppestad til Haukeland er bybanestoppet Haukeland sjukehus. Banen stoppar nord for Sentralblokka, like ved Glasblokkene, på Haukelandsområdet. Det tar om lag 5 minutt å gå frå stoppet til sjukehuset. 

Flybuss

Parkering Haukeland

Parkeringsanlegget på Haukeland er delt inn i ulike område på og i nærleiken av sjukehuset. Vi har dessverre ikkje nok plassar til alle som ønsker å parkere på sjukehuset.
​​​​​​​​Av omsyn til dei som må bruke bil, oppmoder vi derfor dei som kan, til å bruke offent​leg transport​. Det er også mogleg å parkere på Bystasjonen og ta buss/bane det siste stykket opp til Haukeland​. 

​For dei som av ulike årsakar må bruke bil, er det parkeringsplassar på ulike områder på og i nærleiken av sjukehuset.

 

Praktisk informasjon

Apotek

I foajeen i Sentralblokka på Haukeland finn du eit apotekutsal for publikum. Dei gjer klar resepten din medan du ventar der.

Apotekutsalet har eit variert varetilbod, og fører dei legemidla sjukehuset nyttar i behandlinga. Dei skaffar også legemiddel som ikkje er marknadsførte i Noreg eller som må produserast spesielt. I tillegg har dei hudpleie- og hygieneartiklar og ernæringsprodukt, samt andre apotekvarer og sjukepleieartiklar.

Dei ansatte ved apoteket gir deg informasjon, råd og rettleiing om legemiddel og legemiddelbruk og kan tilby samtale/rettleiing mellom personale og pasient på eit uforstyrra samtalerom. Dei tilbyr og opplæring i blodsukkermåling og bruk av inhalasjonspreparat.

Apoteket tar også i mot gamle legemiddel til destruksjon.​

Du kan betale med Vipps på apoteket. Du kan derfor mellom anna betale på førehand når du skal hente bestilte medisinar.

Opningstider
Måndag-fredag kl. 08.30-18.00, laurdag kl. 09.00-13.00

Telefon 55 97 53 44
Telefaks 55 29 07 40
bergen@apotekene-vest.no

For meir informasjon - sjå nettsida til Sjukehusapoteka Vest

Besøk på sjukehuset

Når du skal på besøk eller følgje ein pasient på sjukehuset, må du gjere deg kjent med gjeldande rutinar.

Les meir om besøkstider og -reglar på sjukehuset

Gåver og donasjonar

​Behandlinga av pasientar er sjølvsagt fullt statleg fiansiert, men på førespurnad har Barne- og ungdomsklinikken oppretta ein konto for gåver og donasjonar frå privatpersonar, foreiningar, bedrifter og andre.

Pengane vil bli brukt til å gjere sjukehusopphaldet meir triveleg for pasientar og pårørande ved avdelinga, i form av trivselstiltak som for eksempel konsertar, turar, leikar og utstyr til barna.

Les meir om gåver og donasjonar

Måltider på Barnekirurgen

​Vi har buffetservering på avdelinga og der kan barnet og ein føresett forsyne seg med mat og drikke. Dette gjeld også for barn som kjem for mottak, dagen før eventuell operasjon.

Serveringstider
Frukost:   kl. 08.00 - 09.30
Lunsj:      kl. 12.00 - 13.00
Middag:  kl. 16.00 - 17.00
Kveld:     kl. 19.00 - 20.30

Kald drikke finn du i buffeten heile døgnet. Vi har isbitmaskin.

Parkeringsutgifter

​For innleggingsdagaen og utskrivingsdagen kan ein søke om å få refundert utgiftene. Bruk då søknadsskjema "Reiseregningsskjema" til Helseforetakenes senter for pasientreiser. Skjema finn du ved luka til postsekretæren. Utgiftene for dagane mellom inn- og utskrivingsdagen, vert ikkje refunderte.

Dersom ein forventar at opphaldet vil vare ei veke eller meir, kan ein be personalet om skjema for å få parkeringskort til redusert pris.

Smitteførebygging

​Mange sjuke barn, og særleg dei for tidleg fødde barna, har nedsett immunforsvar og er dermed meir utsett for å få infeksjonar enn friske barn. Av denne grunn er det viktig å førebygge infeksjonar så godt som mogleg gjennom god handhygiene og ryddige rom.

Det er viktig at du gir beskjed dersom barnet ditt har vore i kontakt med andre som har eller har hatt vasskoppar dei siste 3 vekene før innlegginga. 

Sosiale medier

For å beskytte barn og personale er det strenge reglar for fotografering på Barne- og ungdomsklinikken. Dersom du ønskjer å leggje ut bilete der andre personar er med, må du spørje først. Tenk gjennom kva du legg ut på internett og hugs at det blir verande der også når barnet veks opp. 


Tolk

​Utgreiing og behandling vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Les meir om tolketenester og dine rettar som pasient

Trådlaust internett

Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

Gjest.ihelse.net er eit trådlaust nettverk for besøkande, pasientar og tilsette. Slik koblar du deg til gjestenettet vårt:

 1. Koble deg til det trådlause gjestenettet (gjest.ihelse.net)
 2. Ein nettlesar skal opne seg automatisk. (Om påloggingsvindauget ikkje dukkar opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).​
 3. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkåra.
Innlogginga skjer automatisk på einingar etter første pålogging, så lenge kontoen er aktiv. Det skal bare være nødvendig å logge seg på éin gong per eining per 31 dagar. 

Trøbbel med å kople til trådlaust internett?
Sjukehuset har dessverre dårleg nettverk nokre stader. Du kan derfor ha problem med å få logga deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobbar med å utbetre dette.

Har du ein nyare mobiltelefon, og problem med å kople det til trådlaust gjestenett på sjukehuset? Det kan skuldast nettverksinnstillingane på telefonen din. Les meir om kva du kan gjere her

Øyeblikkeleg hjelp-tilvising til BUK (for tilvisere)

​Barn og ungdom t.o.m. 15 år (Innlegging for Diabetes, Epilepsi og IBD går opp til 18 år ved BUK) med mistanke om medisinsk tilstand som treng øyeblikkeleg hjelp, skal tilvisast Barne- og ungdomsklinikken.

Før innlegging er det mogleg å konferere med Pediatrisk bakvakt:
Ring 55975000 og be om å få snakke med bakvakt på Barne- og ungdomsklinikken.

Barn/ungdom som kan køyre i drosje eller privatbil, skal meldast direkte til resepsjonen på BUK:
Ring 55 97 33 93

Barn/ungdom som treng ambulanse, skal meldast via AMK.
Ring 113

Dersom lege eller ambulanse ønsker direkte kontakt med nokon i mottaket for å gi oppdateringar undervegs  ring 55971410. 

Fann du det du leita etter?