Seksjon for klinisk ernæring

Kostholdsveiledning av klinisk ernæringsfysiolog (KEF)

Ved ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander kan en klinisk ernæringsfysiolog gi kostveiledning og ernæringsbehandling, både individuelt og i gruppe.

Innledning

Vi behandler barn og voksne med ernæringsmessige utfordringer, etter henvisning.

En klinisk ernæringsfysiolog er autorisert helsepersonell og kvalifisert til å utrede, diagnostisere, forebygge og behandle ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander. Arbeidet utføres i tett samarbeid med andre faggrupper.
Vi underviser for flere pasientgrupper på Lærings – og mestringssenteret.

Henvisning og vurdering

Pasienter som har behov for tjenester fra klinisk ernæringsfysiolog blir henvist til oss fra andre avdelinger ved sykehuset.
Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Eventuelle skjema som du har mottatt sammen med innkallingen må du fylle ut og ta med.
Hvis du har tatt relevante prøver eller undersøkelser utenfor sykehuset må du gjerne ta disse med.

Under

En individuell konsultasjon kan innebære:

• Kartlegging av kosthold
  • Vurdering av ernæringsstatus
  • Veiledning om tiltak knyttet til ernæringsbehandling, for eksempel:
    • Spesialkost
    • Næringsdrikker
    • Sondeernæring og/eller intravenøs ernæring

En gruppekonsultasjon kan innebære:

• Kostveiledning/opplæring av pasienter og pårørende
  • Opplæring og veiledning av annet helsepersonell

Etter

Ved behov for oppfølging skjer dette i samarbeid med henvisende avdeling.

Vær oppmerksom

Grunna Koronavirus får pasientar midlertidig dekka køyring med eigen bil

Grunna koronavirus-utbrotet blei det 12. mars innført ei midlertidig endring i rettane for pasientreiser som gjer at pasientar no får dekt reise med eigen bil med tilleggsutgifter. Dette gjeld for alle reiser over 10 kilometer kvar veg.
Dette er både for å forhindre smitte av koronavirus via offentleg og rekvirert transport, men også for å kunne stille tilrettelagt transport til rådvelde for dei brukarane som treng dette mest i tida framover.

Om reisa er under 10 kilometer kvar veg, må bruk av privat bil dokumenterast av behandlar som nødvendig av medisinske årsaker, som tidlegare. Det same gjeld behov for følgje på reisa.

Pasientar kan søke om å få dekt reiseutgiftene sine digitalt på helsenorge.no, eller ved å sende søknad på papir. Hugs å leggje ved kvitteringar.

Apotek

I foajeen i Sentralblokka på Haukeland finn du eit apotekutsal. Dei gjer klar resepten din medan du ventar.

Apotekutsalet har eit variert varetilbod, og fører dei legemidla sjukehuset nyttar i behandlinga. Dei skaffar også legemiddel som ikkje er marknadsførte i Noreg eller som må produserast spesielt. I tillegg har dei hudpleie- og hygieneartiklar og ernæringsprodukt, samt andre apotekvarer og sjukepleieartiklar.

Dei ansatte ved apoteket gir deg informasjon, råd og rettleiing om legemiddel og legemiddelbruk og kan tilby samtale/rettleiing mellom personale og pasient på eit uforstyrra samtalerom. Dei tilbyr og opplæring i blodsukkermåling og bruk av inhalasjonspreparat.

Apoteket tar også i mot gamle legemiddel til destruksjon.​

Du kan betale med Vipps på apoteket. Du kan derforblant anna betale på førehand når du skal hente bestilte medisinar.

Opningstider
Måndag-fredag kl. 08.30-18.00, laurdag kl. 09.00-13.00