HELSENORGE
Gynekologi og gynekologisk kreft

Framfall av livmor, operasjon

Framfall av skjede og/eller livmor er en tilstand der deler av skjedeveggen eller livmortappen synker nedover i skjeden og kan komme delvis ut av vagina når en sitter lenge, har stått eller gått mye. Operasjonen blir som regel utført via skjeden.

Ventetider

Innledning

Operasjonen utføres gjennom skjeden. Avhengig av type fremfall blir enten fremre skjedevegg strammet opp og blæren løftet tilbake til sin naturlige plass, bakre skjedevegg strammet opp og forsterket. Noen ganger blir også livmortappen eller hele livmoren fjernet. I noen sjeldne tilfeller forsterkes skjedeveggen med et nett laget av kunststoff.

Det er viktig å vite at dersom livmortappen fjernes helt eller delvis, øker dette risikoen for å føde for tidlig. Slik operasjon bør derfor gjøres etter at du er ferdig med dine fødsler.

Hvis du ønsker å få satt inn spiral under operasjonen må du undersøke på forhånd om de har dette ved sykehuset, eller om du må ha med denne selv.


Henvisning og vurdering

Det er fastlegen eller din private gynekolog som henviser til sykehuset for operasjon av framfall av livmoren.

Før

Forberedelser hjemme før operasjon

  • For å unngå å lage små sår i huden, skal du ikke utføre intimbarbering 2 uker før operasjon. Små sår i huden kan øke faren for infeksjon etter operasjonen. 
  • Du må dusje før du drar hjemmefra (samme morgen eller kvelden før) med vanlig såpe. Vask deg godt i navlen. Du må gjerne vaske håret, men det er viktig at du er tørr i håret når du møter på operasjonsdagen for å ikke fryse. 
  • Ikke ta på deg bodylotion/hudkrem eller sminke etter du har dusjet.
  • Fjern eventuell neglelakk, smykker, ringer og piercinger.
  • Du skal faste dagen før operasjon. Det vil si ingen mat, drikke, røyk, snus drops eller tyggegummi etter kl. 24.00 dagen før operasjon. Du kan drikke vann fram til kl. 06.00, samt pusse tennene.
  • Ta med deg eventuelle faste medisiner. Anestesilege vurderer om det er noen av de faste medisinene som du skal ta på operasjonsdagen. Dette får du beskjed om dagen du er inne for operasjonsforberedelser. 
  • Kvelden før operasjon skal du tømme tarmen med et klyster.

Før operasjonen

Når du ankommer operasjonsdagen vil du bli møtt av en sykepleier som skal klargjøre deg til operasjon. Du vil få utdelt pasienttøy, som du skal kle på deg, og en seng du kan ligge i mens du venter på å bli kjørt til operasjon. Sykepleier vil benytte en maskin til å fjerne kjønnshårene, slik at det ikke er noen hår i operasjonsområdet. Videre vil vi også stille deg noen spørsmål for å kvalitetssikre at alle forberedelser er gjort riktig.

Det kan bli en del venting før du blir kjørt ned til operasjon. 

Du vil bli kjørt i seng til operasjonsavdelingen hvor du vil bli tatt imot av operasjons-, og anestesisykepleier som skal være med deg under operasjonen. Deretter blir du kjørt inn på operasjonsrommet og klargjort videre. Du vil få narkose eller ryggbedøvelse(spinal eller epiduralanestesi) før operasjonen begynner.

Under

Dette gjøres under inngrepet

  • Det legges inn et urinkateter i blæren din, og noen ganger legges det inn tamponger i skjeden. 
  • Fremre skjedevegg blir strammet opp og blæren blir løftet til sin naturlige plass.
  • Livmorhalsen eller hele livmoren blir fjernet.
  • Bakre skjedevegg blir strammet opp, og av og til blir musklene i bekkenbunnen trukket sammen for å styrke bakre skjedevegg.
  • I noen sjeldne tilfeller blir skjedeveggen forsterket med et nett laget av kunststoff.


 

Etter

Etter operasjonen blir du kjørt i seng fra operasjonsrommet til oppvåkningsavdelingen der du blir til du er helt våken eller til spinalbedøvelsen har sluttet å virke. En lege informerer deg om hvordan inngrepet har gått etter at operasjonen er over. Når du er tilbake på sengeposten får du hjelp til å komme deg opp av sengen.

Smerter: Det er normalt å ha smerter bak mot endetarmen, men dette gir seg vanligvis etter 1-2 uker. Du får smertestillende regelmessig og ved behov. Du bør ha Paracetamol og Ibux hjemme til bruk ved behov. Trenger du andre typer smertestillende i tillegg så får du med deg resept fra sykehuset når du skrives ut.

Vannlatning: Etter operasjonen kan det noen ganger være vanskelig å tømme blæren. Urinkateteret vil derfor ligge inne inntil en dag etter operasjonen. Urinkateter og eventuelt tamponger som er lagt inn i skjeden fjernes. Når urinkateteret er fjernet, vil vi kontrollere at du tømmer blæren tilfredsstillende. For å være sikker på at du får tømt blæren din skikkelig etter inngrepet vil du bli kontrollert med en blærescanner/ultralyd eller et engangs-urinkateter etter operasjonen. Du får reise hjem når det går greit å tømme blæren som normalt. Som regel er dette samme dag, eller inntil to dager etter operasjonen.

Sting: Stingene er sydd med en spesiell tråd som forsvinner av seg selv. Det kan komme ut trådbiter i noen uker fremover, noe som er normalt.

Blødning: Småblødninger er vanlig de første dagene etter operasjonen og kan vare opptil et par uker. Deretter vil du ha økt utflod som kan være blodtilblandet i inntil 6 uker.

Liggetid: Vanligvis blir du utskrevet første eller andre dag etter operasjonen.

Sykemelding: Sykemelding er vanligvis på 2-4 uker. Det kan være aktuelt med lenger sykemelding avhengig av hva slags arbeid du har.

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep er det en risiko for komplikasjoner. De vanligste ved denne operasjonen er blodansamlinger i operasjonsområdet, infeksjon i operasjonsområdet eller blærekatarr. Sjeldne komplikasjoner er blodpropp og alvorlig infeksjon.

Senere kan det være vanlig med smerter under samleie en tid, og følelse av for trang skjede. Dette skyldes arrvev som kan være stivt. Vanligvis går dette over. Noen kan også bli plaget med økt urinlekkasje.

Etter operasjonen

For å forebygge mot infeksjon anbefales du å vente med karbad og å bade i offentlig basseng, samt å unngå bruk av tampong så lenge du blør.

De første 6 ukene etter operasjon bør du unngå:

  • Tunge løft (mer enn 5 kg)
  • Tungt arbeid (gulvvask, støvsuging)
  • Hard trening som aerobic og lignende.
  • Aktivitet som utløser smerte.
  • Forstoppelse og kraftig trykking kan ødelegge resultat av operasjonen.
  • Samleie

Du anbefales å bruke hormonkrem/stikkpiller i skjeden to ganger i uken i tre måneder etter operasjonen. Du bør starte behandlingen 14 dager etter operasjonen. Er du i overgangsalderen, kan du fortsette med dette resten av livet. Hormonkrem med østradiol (Ovesterin) kan du kjøpe reseptfritt på apoteket, eventuelt kan du be legen din om resept på østradiol vaginaltabletter (Vagifem).

Gode råd

  • Drikk rikelig, spis fiberrik kost og hold deg i aktivitet så godt det lar seg gjøre.
  • Du bør bruke avføringsmiddel (Duphalac/Lactulose). Dette kan kjøpes reseptfritt på apoteket, men bør ikke brukes sammenhengende mer enn 4 uker.
  • Du kan ha samleie tidligst 6 uker etter operasjonen.

Vær oppmerksom

De første 14 dagene etter operasjonen bør du kontakte oss dersom:

  • Du får problemer med vannlating, delvis eller helt.
  • Du får feber over 38 grader celsius og nedsatt allmenntilstand som ikke går over i løpet av to dager
  • Du opplever økende trykk og press i underlivet
  • Du opplever pågående kraftig blødning (som en menstruasjon)


 

Kontaktinformasjon

Buss

​Fleire rutebussar går forbi Haukeland. I tillegg finst direkte arbeidsruter mellom bydelane og sjukehuset.
 
​​​​​​På nettsidene til Skyss.no finn du bussruter med oversikt over stoppestader og tider
 
  • Line 5 og 6 har avgang frå Festplassen
  • Line 12 har avgang frå Bystasjonen
  • Line 16E har avgang frå Xhibition i Småstrandgaten
​Busstoppa rundt Haukeland:

  • Ulriksdal for besøkande til Ulriksdal helsepark og Glasblokkene (line 5, 6, 16E)
  • Haukeland sjukehus Nord for besøkande til Glasblokkene, Kvinneklinikken, Augebygget og Haukeland hotell (line 5, 6, 12 og 16E)
  • Haukeland sjukehus Sør for besøkande til Sentralblokka og andre bygg på Haukelandsområdet (line 5, 6, 12 og 16E)
  • Ibsensgate - arbeidsruter

Bybane

​Nærmaste stoppestad til Haukeland er bybanestoppet Haukeland sjukehus. Banen stoppar nord for Sentralblokka, like ved Glasblokkene, på Haukelandsområdet. Det tar om lag 5 minutt å gå frå stoppet til sjukehuset. 

Flybuss

Parkering Haukeland

Parkeringsanlegget på Haukeland er delt inn i ulike område på og i nærleiken av sjukehuset. Vi har dessverre ikkje nok plassar til alle som ønsker å parkere på sjukehuset.
​​​​​​​​Av omsyn til dei som må bruke bil, oppmoder vi derfor dei som kan, til å bruke offent​leg transport​. Det er også mogleg å parkere på Bystasjonen og ta buss/bane det siste stykket opp til Haukeland​. 

​For dei som av ulike årsakar må bruke bil, er det parkeringsplassar på ulike områder på og i nærleiken av sjukehuset.

 

Praktisk informasjon

Daglige rutiner på sengeposten

​Legevisitt skjer vanlegvis mellom kl. 09.00-12.00, og vi har vaktskifte mellom kl. 14.30 og 15.00.

Mattilbod

​På sengepost har vi bufféservering i spisesalen som vi deler med Seksjon for generell gynekologi:

Kl. 08.00-10.00 Frukost
Kl. 12.00-13.00 Lunsj
Kl. 16.00-17.00 Middag
Kl. 20.00-21.00 Kvelds 

Behandling hos oss kan og vere ikkje-operativ behandling. Døme på det er hormonbehandling, cellegift og strålebehandling. Strålebehandling blir gitt på Seksjon for stråleterapi ved Kreftavdelinga, etter du har vore gjennom ein utgreiing og har blitt undersøkt hos oss.  

Overnatting

​Seksjonen har eit godt samarbeid med Haukeland Hotell og fleire av pasientane som blir behandla hos oss bur der. Pårørande har også moglegheit til å overnatte på hotellet.

Sjå nettsida til Haukeland hotell

Tolk

​Utgreiing og behandling vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Les meir om tolketenester og dine rettar som pasient

Trådlaust internett

Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

Gjest.ihelse.net er eit trådlaust nettverk for besøkande, pasientar og tilsette. Slik koblar du deg til gjestenettet vårt:

  1. Koble deg til det trådlause gjestenettet (gjest.ihelse.net)
  2. Ein nettlesar skal opne seg automatisk. (Om påloggingsvindauget ikkje dukkar opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).​
  3. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkåra.
Innlogginga skjer automatisk på einingar etter første pålogging, så lenge kontoen er aktiv. Det skal bare være nødvendig å logge seg på éin gong per eining per 31 dagar. 

Trøbbel med å kople til trådlaust internett?
Sjukehuset har dessverre dårleg nettverk nokre stader. Du kan derfor ha problem med å få logga deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobbar med å utbetre dette.

Har du ein nyare mobiltelefon, og problem med å kople det til trådlaust gjestenett på sjukehuset? Det kan skuldast nettverksinnstillingane på telefonen din. Les meir om kva du kan gjere her

Fann du det du leita etter?