Det er viktig å være godt forberedt før en fedmeoperasjon. Sykehuset tilbyr både individuell og nettbasert veiledning.
Individuell veiledning etter behov
Alle som skal fedmeopereres vil bli innkalt til en eller flere av behandlerne i vårt tverrfaglige team (lege, fysioterapeut, sykepleier, klinisk ernæringsfysiolog, farmasøyt) både før og etter operasjonen.
Polikliniske samtaler før operasjon
Du får time hos en kirurg før operasjonen.
De fleste pasienter må også gjennomgå ekstra undersøkelser som gastroskopi, samt for noen også røntgen eller hjerte- og lungeundersøkelse. Gastroskopi gjøres vanligvis samme dag som kirurgsamtalen. Det er viktig at du tar med skriftlig liste over alle medisiner (med og uten resept), kosttilskudd og naturmidler du bruker, inkludert nøyaktige navn, styrke og doseringer. Liste over de reseptpliktige midlene finner du på www.helsenorge.no og kan også fås hos fastlegen. Ved forskjell mellom hva du i praksis bruker og hva som står på resepten: Si fra om dette til kirurgen. Du vil også få en time til samtale med farmasøyt. Dette er en telefonkonsultasjon for å få oversikt over hvilke medisiner (med og uten resept), kosttilskudd og naturmidler du bruker.
Kvinner som er i fruktbar alder og er seksuelt aktive må ta en graviditetstest før planlagt operasjon. Hvis du er gravid, må operasjonen utsettes.
Vektnedgang før operasjonen
De fleste som skal opereres må gå på en lavkaloridiett (800-1200 kalorier per dag) de siste fire ukene før operasjonen. På Voss sjukehus anbefales knekkebrøddiett, men andre dietter kan også brukes. Dette vil redusere fettmengden i buken og størrelsen på leveren og gjøre det lettere å gjennomføre operasjonen med kikkhullskirurgi.
Det anbefales at du bruker tiden før operasjonen til å jobbe med ditt spisemønster og matvarevalg.
Spisemønster
For å få et vellykket resultat etter fedmeoperasjon er det avgjørende at du forandrer spisemønster og livsstil. Spisemønster eller spiseatferd handler om hvordan man spiser i løpet av dagen. Vi skiller mellom:
- følelsesregulert spising, der mat og drikke (eks. sjokolade, is, kaker, snacks) for å dempe ubehagelige følelser som indre uro, angst eller tristhet,
- ukontrollert spising, hvor man spiser mat i ukontrollerte mengder eller har en tendens til impulsstyrt spising
- spisebegrensning, hvor man i større eller mindre grad prøver å begrense sitt inntak av mat
En fedmeoperasjon kan gjøre det enklere å endre disse spisemønstrene, men det er viktig at du allerede før operasjonen er bevisst på hvilke spisemønstre som har preget deg og som har ført til vektøkningen.
I god tid før operasjonen kan du gradvis øve deg på bedring av spisemønsteret ditt slik at overgangen til tiden etter operasjonen ikke blir for vanskelig.
Enkelte som regulerer vanskelige følelser med mat før operasjonen, opplever nærmest en sorg over ikke å kunne trøste seg med sukker- og fettholdig mat i etterkant. Noen trenger derfor tett oppfølging både før og etter operasjonen for å lære seg andre måter å regulere vanskelige følelser på.
Andre gode råd i forberedelsesfasen er:
- Planlegg hvordan du skal gjennomføre forandringene
- Spis regelmessig og langsomt, tygg maten godt og øv på små porsjonsstørrelser
- Bruk «knekkebrødkuren» til å gå ned 5 kg eller mer før operasjonen, og planlegg å fortsette å leve etter denne resten av livet
- Øk ditt aktivitetsnivå for å komme i bedre form
- Røyking og alkohol
Det er viktig at du ikkje røyker dei siste 4-6 vekene før- og 4 veker etter operasjonen. Såret på magesekken treng oksygenrik blodgjennomstrøyming for å gro. Vi tilrår at ein nyttar høvet til å slutte å røyke for godt. Dette gjelder også snus, e-sigaretter og lignende. Pasientar med alkohol-/rusproblem er ikkje aktuelle for operasjon.
Forventninger om vektreduksjon etter fedmeoperasjon
Den gjennomsnittlige vektreduksjonen er 30 prosent etter gastric bypass, men det er store individuelle forskjeller. Noen går ned mer, andre mindre. Vekten vil i gjennomsnitt reduseres 1-2 kg per uke det første halvåret før vekten stabiliserer seg omtrent 1 år etter operasjonen.
Faste og narkose
Det er viktig med god forberedelse til pasienter som skal opereres i generell anestesi.
Du skal ikke være ha vært febersyk eller hatt infeksjon i luftveiene siste uken før operasjon.
Du skal faste fra kl 24 dagen før operasjon, men du kan drikke vann / klar væske inntil 1 time før oppmøtetidspunkt.
Ved poliklinisk konsultasjon (video) med anestesilege før operasjonen må du informere om det har vært hendelser ved tidligere operasjon og om allergi.
På operasjonsdagen blir du kjørt til operasjonsavdelingen i seng. Du går fra denne og inn til operasjonssalen selv, legger deg på operasjonsbordet og blir tilkoblet til overvåkningsutstyr. Så legges det inn en intravenøs nål (stikk i armen) og du får avslappende medisin.
De aller fleste får puste i en maske (oksygen før innsoving) og får direkte narkose i kanylen. Når du er sovnet får du en tube i luftrøret og en slange ned i magesekk. Disse fjernes før / ved oppvåkning, men sårhet i halsen er ikke uvanlig etterpå. Kun ved enkelte tilfelle er intubering i våken tilstand nødvendig og dette avtales ved den polikliniske konsultasjonen.
Under operasjon få du smertestillende, kvalmestillende, angstdempende, muskelavslappende og sovemedisin. Dette doseres tilpasset den enkelte pasient. Du våkner kort tid etter operasjon er ferdig. Da er det viktig at du holder deg i ro, og deretter vil du ake deg selv over i en seng som står på din venstre side.
Du blir deretter kjørt i seng til overvåkning / intensivavdeling og du blir overvåket der i noen timer. Noen ganger trenger en endel ekstra smertestillende, men de fleste får man raskt kontroll over og da er det viktig å komme i gang med bevegelse og komme ut av sengen.
Risiko ved anestesi til personer med overvekt henger sammen med mindre plass til lungene. Dette gjør at du legges på skråputer under operasjonen. En har også en annen fordeling av kroppsmassen, og vi tilpasser dosering av medikament individuelt etter behov og etter overvåkningsparameter. En har mindre plass i øvre luftveier (for eksempel soveapne). Pasienter som bruker CPAP skal ta denne med til sykehuset. Vi har lang erfaring med denne type problemstilling og det er viktig at du har dette hjelpemidlet tilgjengelig etter operasjonen.
Aller viktigst er det alle pasientene som skal ha overvektskirurgi skal ha individuell samtale (video poliklinikk) med anestesilegen, da en da legger opp det behandlingsopplegget som er tilpasset den enkelte!
Forberedelser hjemme
Kvelden før du møter til operasjonen skal du dusje. Ikke ta på deg krem, deodorant, sminke, parfyme, neglelakk eller lignende etter dusjen. Negler skal være kortklipte, og dersom du har shellac på negler (hender) må dette fjernes før innleggelsen. Ta med innesko, ledige klær som ikke strammer for mye over magen og pakk gjerne i en trillebag.
Forberedelser på sykehuset
Operasjonsdagen møter du på kirurgisk sengepost i 4. etasje. Dersom du har pårørende med deg vil de bli bedt om å vente i hallen mens du er i gang med operasjonsforberedelser. Det er viktig at du gir beskjed dersom du har gjort endringer på medisinene dine etter den polikliniske samtalen du hadde om medisinbruk, før innleggelse. Du gjør et enkelt morgenstell her på sykehuset, og bytter til sykehustøy. På avdelinga vil en pleier hjelpe deg med å barbere bort hår i operasjonsområde, det er viktig at du ikke utfører hårfjerning selv hjemme. Det vil bli tatt ulike målinger av deg som blodtrykk, puls, temperatur, vekt samt blodprøver.