HELSENORGE

Apnéskinne

Apnéskinne består av to plastskinner som tilpasses tennene i over- og underkjeven. Skinnene passer sammen slik at underkjeven ikke sklir bakover når du sover.

Innledning

Pasienter med obstruktiv søvnapné og dens partnere er som regel meget godt fornøyd med behandling med PAP. Lyd fra maskinen er lavere enn snorkelyd, og de fleste føler seg mer opplagt på dagtid. Det er likevel cirka 25% som ikke klarer å sove med PAP. I slike tilfeller er behandling med apnéskinne aktuelt.

Før

Behandling med apnéskinne åpner luftveien mindre effektivt enn PAP. Skinnen tolereres ofte bedre slik at den ofte brukes i flere timer enn PAP. Apnéskinne bør tilpasses hos spesialtrenet tannlege, som støper skinnen etter pasientens tannstilling.

Dårlig tannstatus må behandles hos egen tannlege før apnéskinnen tilpasses. Skinnen er best egnet til snorkere, pasienter med relativt få pustestopp og som ikke er altfor overvektige.

Finn svar på vanlige spørsmål om behandling av søvnapné (Senter for søvnmedisin, Haukeland universitetssjukehus)

Under

Fremføring av underkjeve bør justeres ved hjelp av ny søvnregistrering hos tannlege med spesialkompetanse. Smerter i kjeveleddet er en vanlig bivirkning dersom kjeven føres for langt frem.

Etter

Etter noen års behandling kan det være hensiktsmessig med en ny søvnregistrering for å vurdere behov for ytterligere justering.

Kontaktinformasjon

Fann du det du leita etter?