HELSENORGE

Hvor påvirker MS?

Symptomene avhenger av hvilke nerver som er skadet. Mange har flere ulike symptomer på en gang, men ingen har alle på en gang.

​​​​​De mest vanlige er uskarpt syn eller tap av balanse (særlig når det er mørkt), kribling eller følelsesforstyrrelser i hender og føtter (følelse som om bedøvelse er i ferd med å gå ut, som om det er sand i strømpene, eller som om maur kryper under huden), svakhet i musklene, problemer med å gå eller bevege seg (det kan være vanskelig å gå og snakke samtidig), problemer med å finne d​e riktige ordene, måtte ofte på toalettet. I tillegg kan mange ha symptomer som er mer utydelige, som fatigue (uforklarlig trøtthet), depresjon, angst, smerter og tankemessige problemer som for eksempel dårligere hukommelse, manglende konsentrasjon og redusert evne til å planlegge og til å løse flere ting samtidig. 

 

Hva skjer i hjernen ved MS?

Betennelsen som oppstår i sentralnervesystemet, skader myelinet og nervefibrene. Hvordan den som har MS merker sykdommen, er avhengig av hvor i sentralnervesystemet betennelsen oppstår. Skadene gir ofte, men ikke alltid, tydelige symptomer som kommer i attakker. 


Hva skjer i kroppen?

Bena – nervesignalene må gå helt fra hjernen til bena. Hvis myelinet er skadet, vil signalene bli forsinket eller kanskje ikke nå frem i det hele tatt. Dette gjør at noen blir veldig fort trøtte i bena eller kanskje går ustøtt.

 
Øynene – når vi ser på noe, går det signaler fra øynene gjennom synsnerven og inn til hjernen. Der blir signalene gjort om til bilder. En som har MS kan få betennelse på synsnerven, noe som gir tåkete syn og vondt å bevege øyet. Det skjer som regel bare på det ene øyet. Noen ganger kan signalene som styrer bevegelsen av øynene bli forstyrret. Da vil en se to av alt – det som kalles dobbeltsyn. 

 
Hudfølesansen – personer som har MS kan være overfølsomme i huden, slik at til og med hundens pels mot huden gjør vondt. Det kan også være motsatt, slik at de ikke kjenner berøring. Opplevelse at kulde og varme kan også endres ved MS, og da kan personen for eksempel oppleve at de fryser veldig selv om det ikke er kaldt for andre rundt dem. 

 
Urinblæren – nervesignaler som går mellom hjernen og blæren kan bli forsinkede hvis myelinet er skadet. Hjernen kontrollerer blæremuskelen, som er en muskel akkurat som muskler i ben og armer. Hvis nervesignalene fra blæren ikke når hjernen, kan man enten oppleve å være redd for ikke å nå toalettet, eller ikke få til å gå i det hele tatt. Hvis signalene er forsinket, kan det få deg til å gå for ofte eller ikke ofte nok.

 
Fatigue beskrives ofte som en lammende trøtthet og gir utmattelsesfølelse.  Det kan være vanskelig fordi det er «usynlig» og kan gjøre at andre ser på dem som uinteresserte eller sløve.

 
Det er en sterk sammenheng mellom fatigue, tankemessige problemer og depresjon. Både fatigue og depresjon kan føre til problemer med hukommelse og konsentrasjon, samtidig som tankemessige problemer krever energi og kan føre til fatigue. Depresjon krever også energi og fører til fatigue. Fatigue er også et symptom ved depresjon.​


 

Ordforklaring

​Hva er symptomer?

Den som har MS opplever symptomer (tegn) på sykdom som for eksempel synsforstyrrelse eller fatigue.

Hva er synsnerven?

Synsnerven er en del av sentralnervesystemet og overfører synsinformasjon fra netthinnen i øyet til hjernen. 


Fann du det du leita etter?