Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Hjelp til den som har MS

Det finnes mye god hjelp til den som har MS, sånn at den som er syk kan få det bedre. Både medisiner og flinke folk som kan hjelpe med trening og mye annet. Den som er syk kan få hjelp hos den vanlige legen sin, hos en fysioterapeut, en ergoterapeut eller på sykehuset. Lenger nede på denne siden kan du lese om hva alle disse kan hjelpe med.

Tekst på bilde "Den som har MS får god hjelp". Mann med krykker støttes av helsepersonell. Foto

Et team av flinke hjelpere

Medisin er ikke den eneste måten å behandle MS på. Den som er syk kan også få hjelp av flinke spesialister som kan mye om MS og vet hvordan det går an å få det bedre. Mange sykehus har egne MS-team. Der kan det være nevrolog, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, sosionom og psykolog. 
Disse kan være i MS-teamet:​

 
Illustrasjon av mennesker med ulike roller: Fysioterapeut, psykolog, ergoterapeut, nevrolog, sosionom, sykepleier

 

Illustrasjon av kvinnelig nevrolog. Grafikk
​​Nevrolog 

En lege som er spesialist på nervesystemet vårt. Det er nevrologen som finner ut om personen har MS og bestemmer hvilken behandling og hvilke medisiner som passer best.

 

 
      

Illustrasjon av kvinnelig sykepleier i profil. Grafikk
Sykepleier

En som har sykepleier-utdanning. Sykepleieren jobber på sykehuset, og passer på at pasienten får de medisinene og den behandlingen som legen har bestemt. 

 

 
      

Illustrasjon av mannlig sykepleier. Grafikk
Fysioterapeut

En som vet mye om hvordan kroppen beveger seg. Kan hjelpe til med å få kroppen til å bevege seg best mulig og gi råd om trening til den som har MS.

 

 
 
      

Illustrasjon av kvinnelig ergoterapeut. Grafikk
Ergoterapeut

En som hjelper den som har MS med å klare seg bedre på egenhånd, hjemme og på jobben. Ergoterapeuten kan ordne med hjelpemidler som gjør det lettere å greie seg for eksempel på kjøkkenet, på badet eller i trapper. 

 
 
      

Illustrasjon av melaninrik mannlig sosionom. Grafikk
Sosionom

En som kan mye om hvilken hjelp som finnes i samfunnet og som hjelper med å skrive søknader, så personen kan få den hjelpen akkurat han eller hun trenger.

 

 
      

Illustrasjon av eldre mannlig psykolog med briller. Grafikk
Psykolog

En som kan mye om tankene og følelsene våre, og som kan snakke med den som har MS om hvordan tunge og vanskelige tanker kan bli lettere.

 


 

Mange gode medisiner 

Illustrasjon av medisinpiller. Grafikk

MS er en kronisk sykdom. Det betyr at den som har sykdommen ikke kan bli frisk igjen. Men heldigvis finnes det mange gode medisiner. For å forstå hvordan medisinene virker, er det viktig å vite at MS er en sykdom der plagene kommer og går. Den som er syk​ har gode og friske perioder. Så kan det komme perioder med det vi kaller attakk, og da føler personen seg sykere.

 

Medisinene vi bruker mot MS deles inn i tre grupper:

  • Medisiner som hjelper mot attakk

  • Medisiner som hindrer nye attakker 

  • Medisiner som hjelper mot symptomer (plagene, det som er vondt og vanskelig) 

Medisiner som hjelper mot attakk

Steroidemedisiner hjelper mot attakk fordi de får immunforsvaret til å slapper av, så det ikke angriper myelinet rundt de friske nervetrådene. Medisinene gis som tabletter, eller noen ganger gjennom en tynn slange rett inn i en blodåre (intravenøst). Tablettene kan en som oftest ta hjemme.

Medisiner som hindrer nye attakker

For å hindre at det kommer nye attakker, brukes noe som kalles bremsemedisiner. Personen kan ta medisinen hjemme, som tabletter eller sprøyter. Eller få den på sykehuset, gjennom en slange rett i en blodåre. 

​Medisiner som behandler symptomer 

Dette er flere ulike medisiner som hjelper mot noen av plagene. Hvis en person for eksempel må gå på do hele tiden, finnes det medisin som hjelper mot det.

Nye medisiner

Du har kanskje hørt om stamcellebehandling. Den er ganske ny som behandling når personer har MS, og kan brukes hvis ikke annen forebyggende behandling virker. Stamceller er en slags mor-celler, som kan bli til forskjellige andre celler. De kan for eksempel bli til hud-celler eller bein-celler. Behandlingen foregår sånn: Pasienten får først medisiner som gjør at stamceller slippes ut i blodet. Deretter blir blodet tappet og tatt vare på, mens pasienten får cellegift*. Til slutt får pasienten tilbake sitt eget blod med sine egne stamceller, som bygger opp immunsystemet på nytt. ​

 
*Cellegift: Flere ulike medisiner som bekjemper celler som er syke.

 

​Å være på et rehabiliterings-sted

Rehabilitering er å jobbe for å bli bedre igjen. Det finnes flere rehabiliterings-steder rundt om i Norge der de som har MS kan komme og bo en stund. Noen ganger kan det være nyttig å være noen dager eller uker på et sånt sted for å trene svake muskler og få hjelp til mange andre ting. 

 

​Det jobbes hele tiden for å finne ut mer om MS

​Over hele verden holder nevrologer og mange andre spesialister på med forskning for å finne ut mer om MS. De prøver å forstå hvorfor noen får MS og hvordan sykdommen kan bremses med nye og bedre medisiner. Det er derfor alltid håp om at det kan dukke opp gode nyheter i fremtiden. Kanskje finner de en dag opp en ny og veldig god medisin. Det vet vi ikke, men vi vet at mange jobber med det, og da er det alltid håp.​

 
Illustrasjon av mann og kvinne i laboratoriefrakker ved mikroskop. Grafikk

 
Sist oppdatert 28.10.2022