Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
Illustrasjon av debatt på Litteraturhuset i Oslo.

Ytringsklima og varsling i spesialisthelsetjenesten i Norge

🔺🔺 Hvordan fungerer arbeidsmiljølovens varslingsbestemmelser? Hva kan vi lære av spesialisthelsetjenestens erfaringer fra håndtering av varsler om kritikkverdige forhold i praksis? Velkommen til debatt om ytringsklima og varsling i norsk arbeidsliv - med sentrale aktører fra arbeidstakersiden, arbeidsgiversiden og akademia.

Ansvarlig arrangør: Jon Magnus Haga
Publisert 17.01.2025

Hva?  Debatt om ytringsklima og varsling i spesialisthelsetjenesten

Hvor?  Litteraturhuset i Oslo & direktestrømming på nett

Når?  Tirsdag 8. april kl. 19.00-21.00

Åpent arrangement – gratis for alle. Begrenset antall plasser. Påmelding anbefales (se under).

Program

🔺 kl. 19.00-19.15: Velkommen og praktisk informasjon

🔺 kl. 19.15-19.45: Presentasjon av funn fra undersøkelse om varsling etter arbeidsmiljøloven i spesialisthelsetjenesten (Jon Magnus Haga)

🔺 kl. 19.45-20.45: Debatt/samtale med ordstyrer Martin Gray, redaktør i Dagens Medisin

  • Hvordan står det til med ytingskulturen i spesialisthelsetjenesten i Norge? 
  • Hvordan fungerer varslingsbestemmelsene i praksis?
  • Har ansatte tilstrekkelig psykologisk trygghet?
  • Har arbeidsgiver tilstrekkelig kompetanse til å håndtere varslene?
  • Er dagens varslingsinstitutt en hensiktsmessig måte å løse konflikter i helsesektoren?
  • Finnes andre strategier for problemløsning som ville være mer hensiktsmessige?

   Debattpanel

  • fra et arbeidstakerperspektiv
    • Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund
    • Anne-Karin Rime, president i Den norske legeforening
  • fra et arbeidsgiverperspektiv
    • Jan Frich, adm.dir. i Helse Midt-Norge RHF
    • Kjetil Lundberg, HR-direktør i Helse Møre og Romsdal HF
  • fra et organisasjonspsykologisk perspektiv
    • Erling Svensen, psykolog i AFF
  • fra et juridisk perspektiv
    • Birthe Marie Eriksen, advokat og tidligere medlem i Varslingsutvalget

🔺 kl. 20.45-21.00: Oppsummering – hvor går veien videre?

🔺 kl. 21.00-  : Etterspill i Kafé Oslo – med mulighet for et glass eller en matbit

Om arrangementet

Arrangementet tar utgangspunkt i erfaringer fra mastergradsprosjeket "Når en ansatt slår alarm" som Jon Magnus Haga gjennomførte ved Insitutt for helse og samfunn, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo i 2024, under veiledning av førsteamanuensis Knut Reidar Wangen.

Arbeidstakere i Norge har en lovfestet rett til en helsefremmende arbeidssituasjon. For mange arbeidstakere i spesialisthelsetjenesten kan realitetene fortone seg annerledes.

Hektiske vakter med stort arbeidspress og stort ansvar for alvorlige beslutninger med vidtrekkende konsekvenser for enkeltmennesker er en del av arbeidshverdagen for mange. Helsepersonell er dessuten i større grad enn andre yrkesgrupper utsatt for mobbing og trakassering på jobb.

De siste årene har mange opplevd at trangere økonomiske rammer, begynnende helsepersonellmangel og organisatoriske endringer har påvirket arbeidshverdagen negativt. Den årlige medarbeiderundersøkelsen i spesialisthelsetjenesten tyder på at den psykologiske totalbelastningen er stor.

I 2023 toppet situasjonen seg for mange. I kjølvannet av at en ung kollega tok livet sitt, valgte leger over hele landet å dele sterke historier fra sin kliniske hverdag under emneknaggen #legermåleve.

Varslingsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven er en sikkerhetsventil som skal sikre at arbeidstaker når fram til arbeidsgiver med kritiske ytringer om kritikkverdige forhold i virksomheten, herunder uforsvarlig psykososialt arbeidsmiljø. Formålet er at arbeidsgiver skal bli oppmerksom på de kritikkverdige forholdene, slik at disse kan undersøkes og utbedres.

Bestemmelsen supplerer den generelle ytringsfriheten i Grunnloven, og skal bidra til å fremme et godt ytringsklima i arbeidslivet og sikre at de som velger å si ifra ikke risikerer gjengjeldelse.

Formålet med arrangementet er å skape et refleksjonsrom og dialog omkring ytringsklima og varsling i spesialisthelsetjenesten på tvers av ulike perspektiver – et arbeidstakerperspektiv, et arbeidsgiverperspektiv, et organisasjonspsykologisk perspektiv og et juridisk perspektiv.

Gjennom en debatt/samtale ønsker vi å utforske hvordan varslingsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven fungerer i praksis i spesialisthelsetjenesten, som et utgangspunkt for en opplyst debatt om veien videre herfra.

Panelet er bredt sammensatt av nøkkelpersoner fra helsetjenesten og akademia med erfaring fra varsling og håndtering av varsler i spesialisthelsetjenesten.  

Målgruppen for arrangementet er ansatte i helsesektoren, både med og uten personalansvar, som ønsker å lære mer om ytringsfrihet, ytringsklima og varsling i spesialisthelsetjenesten.

Arrangementet vil også kunne være nyttig for myndigheter, akademia og øvrige aktører i norsk arbeidsliv med interesse for hvordan varslingsbestemmelsene etter arbeidsmiljøloven fungerer i praksis.

Et velfungerende arbeidsliv forutsetter ytringsfrihet og et ytringsklima som bidrar til at kritikkverdige forhold avdekkes og utbedres.

Helsesektoren er en stor samfunnssektor som sysselsetter et stort antall mennesker. Sektoren leverer dessuten tjenester av stor betydning til de aller fleste av oss.

For å sikre en bærekraftig utvikling av tjenestene, både med tanke på forsvarlighet i arbeidsmiljøet og tjenestetilbudet, må vi etablere gode systemer som både sikrer at kritikkverdige forhold avdekkes og håndteres, og som evner å ta vare på alle involverte på en forsvarlig måte.

Gode systemer bygger på kunnskap og dialog.

Debatten arrangeres i samarbeid mellom Helse Bergen HF, Helse Midt-Norge RHF, AFF og Universitetet i Oslo.

Bli kjent med paneldeltakerne:

Ordstyrer

Martin Gray er journalist og ansvarlig redaktør for Dagens Medisin. Gray vil lede debatten på Litteraturhuset.
Martin Gray
Martin Gray

Påmelding og praktisk informasjon

Alle er hjertelig velkomne – fysisk eller på nett!

 

 

Deltakelse er gratis. Alle bidragsytere stiller opp pro bono.

Litteraturhuset i Oslo

Stiftelsen Litteraturhuset
Wergelandsveien 29
0167 Oslo

https://www.litteraturhuset.no/

Kollektivtransport

Trikk 17, 18 og 19 og buss 21 bringer deg nærmest mulig huset. Nærmeste tog- og T-banestasjon er Nationaltheatret. Se ruter.no eller Ruters reiseapp for mer informasjon.

Sykkelparkering

Det finnes sykkelstativer langsmed oppkjørselen på forsiden av huset. De nærmeste bysykkelstativene er Parkveien – Ved trikkestoppet og Uranienborgveien – vest for Slottsparken.

Barnevogner

Brannforskriftene tillater dessverre ikke at man tar med barnevogner inn i huset. Disse kan i stedet parkeres ved sideinngangen på høyre side av huset.

Parkering

Det er ingen parkeringsplasser tilknyttet huset, men det er en betalt parkeringsplass i krysset Wergelandsveien/Parkveien. Det finnes noen kommunale HC-plasser nederst i Uranienborgveien mot Parkveien.

  • Trygstad, S. C., & Ødegård, A. M. (2016). Ytringsbetingelser og varsling i Oslo 
    universitetssykehus - Rapportserie om varsling og ytring. Fafo-rapport 2016:32. Oslo: Fafo 2016.
  • Trygstad, S. C., & Ødegård, A. M. (2016). Varsling og ytringsfrihet i norsk arbeidsliv 2016 - Rapportserie om varsling og ytring. Fafo-rapport 2016:33. Oslo: Fafo 2016.
  • Trygstad, S. C. (2017). Kunnskapsstatus om varsling og varslingsprosesser. Fafo-notat 2017:03. Oslo: Fafo 2017.
  • Oslo Economics. (2017). Verdien av varsling. Utredning for Varslingsutvalget og Arbeids- og sosialdepartementet. OE- rapport 2017-45. Oslo: Oslo Economics 2017.
  • NOU 2018: 6. (2018). Varsling – verdier og vern — Varslingsutvalgets utredning om varsling i arbeidslivet. Oslo: Norges offentlige utredninger: Arbeids- og sosialdepartementet.
  • Trygstad, S. C., & Ødegård, A. M. (2022). Ytringsfrihet og varsling fra et arbeidsgiverperspektiv - Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge 2020-22. Oslo: Stiftelsen Fritt Ord 2022.

▶️

Direktestrømmen kommer her - følg med på sendingen fra kl. 19.00 den 8. april 2025.

 

❓Spørsmål

Ta kontakt med Jon Magnus Haga (jon.magnus.haga@helse-bergen.no)

 

Ak ja, retten, retten; hvad hjælper det, at du har retten, når du ikke har nogen magt? (Fru Stockmann)
En folkefiende av Henrik Ibsen (1928-1906)