Kostråd ved revmatisk sjukdom

Kostanbefalinger ved revmatisk sykdom har fokus på symptomlindring, forebygging av komplikasjoner som hjerte-karsykdommer og osteoporose, samt opprettholdelse av god ernæringsstatus. I utgangspunktet anbefales derfor en variert og næringsrik kost med spesielt fokus på tilstrekkelig inntak av enkelte næringsstoffer.

​​Spis mye plantebaserte matvarer

Grønnsaker, frukt og bær – 5 om dagen.

Bønner og linser.

Nøtter og frø i moderate mengder

Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellige farger. Friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede varianter kan alle brukes.

Spis mye fisk

Spis fisk til middag minst to til tre ganger i uken. Fet fisk er spesielt gunstig.

Bruk gjerne fisk som pålegg.

Velg grove korn- og brødvarer

Velg brød og andre bakevarer merket grovt eller ekstra grovt på Brødskala’n.

Baker du selv? Legg inn oppskriften på brødskalakalkulatoren på www.brodogkorn.no og se hvor grovt brødet ditt er.

Velg usukrede kornblandinger. Tips! Lag din egen kornblanding med havregryn, 4-korn, kli, nøtter, frø og eventuelt tørket frukt.

Velg gjerne fullkornsvarianter av pasta og ris

Bytt gjerne ut deler av pasta, ris og poteter med linser eller bønner.

Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt

Begrens mengden bearbeidet kjøtt, fete kjøttprodukter og rødt kjøtt inkludert svinekjøtt.

Velg fortrinnsvis nøkkelhullmerkede kjøtt og kjøttprodukter

Sørg for å få nok kalsium i kosten.

​Ha moderate mengder ost, yoghurt, søt eller sur melk som en del av kostholdet. Et variert kosthold som inkluderer 3 porsjoner med meieriprodukter daglig vil dekke behovet for kalsium

Viktig med riktig fettkvalitet

Til steking: Velg rapsolje eller olivenolje (ikke oljer som merket virgin/jomfru/kaldpresset). Eventuelt kan flytende margarin brukes, gjerne en variant med relativt stor andel rapsolje.

Olivenolje, linfrøolje, valnøttolje er varianter som kan brukes kaldt (for eksempel til salatdressing)

Velg myk margarin på brød. Gjerne en variant med relativt stor andel rapsolje og/eller olivenolje.​

Les fleire gode råd i brosjyren "Kostholdsråd ved betennelsesaktig revmatisk sykdom" (pdf) ​​