Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Kostråd ved revmatisk sjukdom

Kostanbefalinger ved revmatisk sykdom har fokus på forebygging av komplikasjoner som hjerte-karsykdommer og osteoporose, samt opprettholdelse av god ernæringsstatus. I utgangspunktet anbefales derfor en variert og næringsrik kost med spesielt fokus på tilstrekkelig inntak av enkelte næringsstoffer.

​​Spis mye plantebaserte matvarer

  • ​Grønnsaker, frukt og bær – 5 om dagen.
  • Bønner og linser.
  • Nøtter og frø i moderate mengder
  • Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellige farger. Friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede varianter kan alle brukes.

Spis mye fisk

  • ​Spis fisk til middag minst to til tre ganger i uken. Fet fisk er spesielt gunstig.
  • Bruk gjerne fisk som pålegg.

Velg grove korn- og brødvarer

  • Velg brød og andre bakevarer merket grovt eller ekstra grovt på Brødskalaen.
  • Baker du selv? Legg inn oppskriften på brødskalakalkulatoren på www.brodogkorn.no og se hvor grovt brødet ditt er.
  • Velg usukrede kornblandinger. 
  • Tips! Lag din egen kornblanding med havregryn, 4-korn, kli, nøtter, frø og eventuelt tørket frukt.

Velg gjerne fullkornsvarianter av pasta og ris

  • Bytt gjerne ut deler av pasta, ris og poteter med linser eller bønner.

Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt

  • Begrens mengden bearbeidet kjøtt, fete kjøttprodukter og rødt kjøtt inkludert svinekjøtt.
  • ​Velg fortrinnsvis nøkkelhullmerkede kjøtt og kjøttprodukter

Sørg for å få nok kalsium i kosten.

​Ha moderate mengder ost, yoghurt, søt eller sur melk som en del av kostholdet. Et variert kosthold som inkluderer 3 porsjoner med meieriprodukter daglig vil dekke behovet for kalsium

Viktig med riktig fettkvalitet

  • ​​Til steking: Velg rapsolje eller olivenolje (ikke oljer som merket virgin/jomfru/kaldpresset). Eventuelt kan flytende margarin brukes, gjerne en variant med relativt stor andel rapsolje.
  • Olivenolje, linfrøolje, valnøttolje er varianter som kan brukes kaldt (for eksempel til salatdressing)
  • Velg myk margarin på brød. Gjerne en variant med relativt stor andel rapsolje og/eller olivenolje.​

Les fleire gode råd i brosjyren "Kostholdsråd ved betennelsesaktig revmatisk sykdom" (pdf) ​​

Sist oppdatert 05.09.2022