Kostråd ved revmatisk sjukdom
Kostanbefalinger ved revmatisk sykdom har fokus på forebygging av komplikasjoner som hjerte-karsykdommer og osteoporose, samt opprettholdelse av god ernæringsstatus. I utgangspunktet anbefales derfor en variert og næringsrik kost med spesielt fokus på tilstrekkelig inntak av enkelte næringsstoffer.
Spis mye plantebaserte matvarer
- Grønnsaker, frukt og bær – 5 om dagen.
- Bønner og linser.
- Nøtter og frø i moderate mengder
- Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellige farger. Friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede varianter kan alle brukes.
Spis mye fisk
- Spis fisk til middag minst to til tre ganger i uken. Fet fisk er spesielt gunstig.
- Bruk gjerne fisk som pålegg.
Velg grove korn- og brødvarer
- Velg brød og andre bakevarer merket grovt eller ekstra grovt på Brødskalaen.
- Baker du selv? Legg inn oppskriften på brødskalakalkulatoren på www.brodogkorn.no og se hvor grovt brødet ditt er.
- Velg usukrede kornblandinger.
- Tips! Lag din egen kornblanding med havregryn, 4-korn, kli, nøtter, frø og eventuelt tørket frukt.
Velg gjerne fullkornsvarianter av pasta og ris
- Bytt gjerne ut deler av pasta, ris og poteter med linser eller bønner.
Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt
- Begrens mengden bearbeidet kjøtt, fete kjøttprodukter og rødt kjøtt inkludert svinekjøtt.
- Velg fortrinnsvis nøkkelhullmerkede kjøtt og kjøttprodukter
Sørg for å få nok kalsium i kosten.
Ha moderate mengder ost, yoghurt, søt eller sur melk som en del av kostholdet. Et variert kosthold som inkluderer 3 porsjoner med meieriprodukter daglig vil dekke behovet for kalsium
Viktig med riktig fettkvalitet
- Til steking: Velg rapsolje eller olivenolje (ikke oljer som merket virgin/jomfru/kaldpresset). Eventuelt kan flytende margarin brukes, gjerne en variant med relativt stor andel rapsolje.
- Olivenolje, linfrøolje, valnøttolje er varianter som kan brukes kaldt (for eksempel til salatdressing)
- Velg myk margarin på brød. Gjerne en variant med relativt stor andel rapsolje og/eller olivenolje.
Les fleire gode råd i brosjyren "Kostholdsråd ved betennelsesaktig revmatisk sykdom" (pdf)
Sist oppdatert 05.09.2022