Urinsyrebalansen
Urinsyre dannes ved nedbrytning av sine forstadier, såkalte puriner, hvorav 1/3 stammer fra kosten og 2/3 fra kroppens egne celler. Leveren kan produsere urinsyre i raskt tempo etter inntak av fruktose, et søtningsmiddel som bla. finnes i bordsukker. På den annen side har kroppen ingen evne til å nedbryte urinsyre, som kun lar seg fjerne ved uskillelse, det aller meste i nyrene. Denne prosessen kan påvirkes av visse fødevarer, alkohol og flere medikamenter.
Urinsyrebalansen bestemmes av forholdet mellom produksjon og utskillelse. Høyere produksjon enn utskillelse medfører opphopning av urinsyre og forhøyet urinsyrekonsentrasjon i blodet. For å danne urinsyrekrystaller og urinsyregikt må urinsyrekonsentrasjonen være høyere enn 410 µmol/l, men de fleste med lett til moderat urinsyreforhøyelse får aldri en slik sykdom.
Urinsyresenkende tiltak
Sykdommen kan behandles med kost/livsstilstiltak og om nødvendig urinsyresenkende medisin. Urinsyreproduksjonen avtar ved hjelp av purinfattig kost/drikke og redusert inntak av sukker, mens urinsyreutskillelsen øker ved bruk av magre meieriprodukter, alkoholrestriksjon og livsstilstiltak som i tillegg anbefales mot overvekt, forhøyet kolesterol, sukkersyke og høyt blodtrykk. Svært mange med en slik kombinasjon av sykdommer, også kjent som metabolsk syndrom, vil i tillegg utvikle urinsyregikt
Mat- og drikkevarer med høyt innhold av puriner:
Innmat fra dyr og fisk
Rødt kjøtt
Skalldyr (muslinger, kreps, reker, krabbe, rogn)
Fisk (brisling ansjos, sild, makrell)
Øl
Matvarer med moderat innhold av puriner:
Fisk med unntak av ovennevnte arter
Hvitt kjøtt
Bønner, erter, sopp, spinat, blomkål, brokkoli, avocado, asparges
Peanøtter, cashewnøtter
Matvarer med lavt innhold av puriner:
Grønnsaker med unntak av ovennevnte arter, poteter, frukt og urter
Brød og kornprodukter
Egg
Meieriprodukter
Smør, margarin og olje
Nøtter (med unntak av de som er nevnt over)
Oliven
Kaffe, te
Anbefalinger
Det er viktig å unngå matvarer med høyt innhold av puriner. Moderat purinrike produkter kan benyttes i begrenset omfang, erter, bønner, blomkål og brokkoli fritt. Bruken av sukker bør reduseres mest mulig, og ikke erstattes med fruktose som søtningsmiddel. Alkohol reduserer urinsyreutskillelsen i nyrene, i tillegg til at øl også øker urinsyreproduksjonen ved sitt innhold av puriner. Øl gir således mest urinsyrestigning av alle alkoholiske drikkevarer, og frarådes ved urinsyregikt. Moderat forbruk av vin synes derimot ikke å påvirke urinsyrenivået i nevneverdig grad. Fedme og fasting hemmer urinsyreutskillelsen via ulike mekanismer, mens langsom reduksjon av overvekt har en motsatt effekt. Det er ellers kjent at magre meieriprodukter, rikelig væskeinntak og C-vitaminer gir økt urinsyreutskillelse i nyrene. Vektreduksjon anbefales ved overvekt. Rikelig væskeinntak vil hjelpe nyrene å skille ut urinsyren.
Målsetning
Ethvert tiltak rettet mot urinsyregikt har til hensikt å bli kvitt leddbetennelsen eller den toføse knutedannelsen som inneholder urinsyrekrystaller. Dersom det lykkes å redusere urinsyrekonsentrasjonen under 360 µmol/l (300 µmol/l ved tofi) målt i blodprøver, vil en bedring kunne merkes i løpet av noen måneder. Purinfattig kost gir alene max 15 % (ca 60 µmol/l) urinsyrereduksjon, men med tillegg av andre livsstilsendringer er det mulig å oppnå en ekstra urinsyresenkende effekt.
Urinsyregikt forårsaket av lett til moderat urinsyreforhøyelse vil i mange tilfeller respondere tilstrekkelig på kost- og livsstilsendringer, uten noen urinsyresenkende medisin. Men slike tiltak gir alltid en jevnere urinsyrekonsentrasjon, som i seg selv bidrar til å redusere betennelsesaktiviteten i leddene.