Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Kroppsbevissthet

Kroppsbevissthet handler om å legge merke til hva som skjer i kroppen. Det å være bevisst på om man er avspent eller spent i muskulaturen, legge merke til pusten og bli mer bevisst på følelsene.

Ved smerter, stress og/eller bekymringer over lengre tid, er det ikke uvanlig med økte spenninger i muskulaturen, og man kan få et endret bevegelses- og pustemønster. Det kan være vanskelig å merke dette selv, det skjer gjerne gradvis.

I kroppsbevissthetstrening trener man på å kjenne hvordan man bruker kroppen ved daglige aktiviteter som for eksempel å sitte, stå, reise/sette seg eller plukke opp noe fra gulvet. I disse daglige aktivitetene kan man for eksempel legge merke til om man spenner seg og holder pusten eller om man er avspent og beveger seg lett og ledig. 

Videoer i øvelser for kroppsbevissthet  

Fysioterapeutene ved poliklinikk for Fysikalsk medisin og rehabilitering har laget tre videofilmer med øvelser der fokus er kroppsbevissthet, bevegelse og sirkulasjon. Kommunikasjonsavdelingen ved Helse Bergen har stått for filming og redigering.

Kroppsbevissthet og bevegelse i rygg

I denne videoen viser vi øvelser med fokus på kroppsbevissthet og bevegelser i ryggen. Øvelsene skal gjøres rolig, du skal ikke ta hardt i eller presse deg inn i ytterstillinger, men lirke og lure bevegelsene inn. Målet er økt kroppsbevissthet, redusere spenninger i muskulaturen, økt bevegelse og sirkulasjon.
 
Hør på lydfilen før du går i gang med øvelsene. 

 
VIDEO 1: Øvelser for Kroppsbevissthet og Bevegelse i ryggen. 
 

Hverdagsøvelser for rygg
I denne videoen går vi gjennom noen tips til hva som kan være lurt å være oppmerksom på i hverdagen når du har hatt vondt i ryggen over lengre tid.
 
VIDEO 2: HVERDAGSØVELSER

Kroppsbevissthet for nakke, skuldre, rygg og hofter
I denne videoen viser vi øvelser med fokus på kroppsbevissthet, ledighet og bevegelser i hofter, rygg, skuldre og nakke. Øvelsene er inspirert fra psykomotorisk fysioterapi. Øvelsene skal gjøres rolig, du skal ikke ta hardt i eller presse deg inn i ytterstillinger, men lirke og lure bevegelsene inn. Målet er økt kroppsbevissthet, redusere spenninger i muskulaturen, økt bevegelse og sirkulasjon.

Høyr på denne lydfila før du går i gang med øvelsene:


Via denne linken kan du få meir informasjon om kva psykomotorisk fysioterapi er. 
Sist oppdatert 17.03.2023