Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Bergensforsker med på viktig gjennombrudd om nevropsykiatriske lidelser

Sadaf Ghorbani er del av et internasjonalt forskerteam med banebrytende funn om nevropsykiatriske lidelser. Funnene er nå publisert i Nature, og kan gi verdifull innsikt i utviklingen av ny medisin.

Tekst: Gyrid Nygård og Elise Aasebø
Publisert 15.04.2025
En kvinne med krøllete hår
Sadaf Ghorbani er forsker ved Divisjon psykisk helsevern ved Haukeland universitetssykehus (HUS) og Mohn forskningssenter for regenerativ medisin (MRCRM), og hun er tilknyttet Bergen senter for medisinsk stamcelleforskning (BSMS) ved UiB. Hun er nå på utveksling ved Yale University og er medforfatter på en artikkel som nylig er publisert i Nature. Foto: Privat

Banebrytende bruk av stamcellemodeller

SadafGhorbani har i flere år samarbeidet med forskere i USA for å studere såkalte NRXN1-mutasjoner. Disse mutasjonene koder for et viktig protein som påvirker signalene i hjernen. Mutasjoner i dette genet er assosiert med en rekke nevropsykiatriske lidelser, inkludert schizofreni. Ved å benytte avanserte stamcellemodeller har Ghorbani og hennes kollegaer i USA vist at NRXN1-mutasjoner både kan redusere og øke synaptisk aktivitet, og at dette er avhengig av typen hjernecelle.

Håp om et paradigmeskifte innen nevropsykiatrisk behandling

– Forskningen vår gir håp om mer målrettet behandling av nevropsykiatriske lidelser, sier Ghorbani. 

– I vår studie viser vi hvordan mutasjoner i NRXN1-genet kan ha motsatte effekter avhengig av celletypen – i noen tilfeller svekkesaktiviteten mellom nervecellene, mens de i andre tilfeller forsterkes.

Prosjektleder i Bergen, overlege i Divisjon psykiske helsevern ved HUS og professor ved UiB Erik Johnsen, stemmer i

– Dagens nevropsykiatriske medisiner er i stor grad rettet mot symptomlindring, men disse funnene kan bane vei for nye behandlingsmetoder som adresserer noen av årsakene til disse tilstandene. Dette kan føre til et paradigmeskifte innen nevropsykiatrisk behandling – der medisiner ikke bare håndterer symptomer, men faktisk bidrar til en kur.

En mann og en kvinne som står foran en glassvegg
Professor Einar K. Kristoffersen, leder for MRCRM og avdelingssjef ved immunologi og transfusjonsmedisin ved HUS, og overlege og professor Erik Johnsen, leder av forskningsgruppen BPRG ved Divisjon psykisk helsevern og partner i MRCRM, gleder seg over funnene som nå er presentert i Nature Foto: Gyrid Nygård.

Internasjonalt samarbeid styrker forskningen

Ghorbani er nå på et forskningsopphold ved Yale University som ble muliggjort gjennom finansiering fra Trond Mohn forskningsstiftelse i samarbeid med HUS og UiB. Randi-Luise Møgster, direktør ved Divisjon psykisk helsevern ved HUS, fremhever betydningen av slike partnerskap:

– Forskning er en av kjerneoppgavene til Haukeland universitetssykehus, og denne studien illustrerer hvordan forskningsmobilitet styrker kvaliteten på arbeidet vårt. Samarbeid mellom institusjoner gir tilgang til unike ressurser og perspektiver som muliggjør viktige fremskritt, og som kan føre til bedre og mer presis behandling av våre pasienter. 

Her er lenke til studien >>

Kontaktinformasjon

Erik Johnsen
E-post: erik.johnsen@helse-bergen.no