Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Mohn forskningssenter for psykoselidelser (MRCP)

Personar med psykoselidingar har betydeleg forkorta forventa levealder samanlikna med resten av befolkninga. Dette vil me gjera noko med. Mohn forskingssenter for psykoselidingar har som overordna mål, å gjennomføra pasientnær forsking for å betra psykisk og fysisk helse, og på denne måten redusera risiko for tidleg død.

Mohn forskingssenter for psykoselidingar (MRCP) kombinerer pasientnær forsking, erfaringskompetanse og avansert teknologi for å forbetra behandlinga av psykiske og kroppslege lidingar hos personar med psykoselidingar. Forkorta forventa levealder hos denne gruppa er vist å ha fleire årsaker, og utfordringane omfattar mellom anna

Risikofaktorer for naturleg og unaturleg død blir ikkje oppdaga eller behandla i tide
Noen pasientar har liten effekt eller alvorlege biverknader av tilgjengeleg psykosebehandling
De mest effektive psykiatriske legemidla brukast for lite
Resultater frå ny forsking om forbetra behandling tek for lang tid å implementera i klinisk praksis

MRCP vil gjennomføra klinisk og høgteknologisk forsking for å forbetra og persontilpasse behandlinga av psykisk og fysisk uhelse og dermed redusera risiko for tidleg død. Ekspertar innan ulike forskingsområde og personar med erfaringskompetanse skal samarbeida tett for å nå måla våre.

Kliniske prosjekter:

  

Aktive forskingsprosjekter som inkluderer deltakerer:

 

Leder og managementgruppe:

Erik Johnsen er professor I psykiatri ved Klinisk institutt 1, Universitetet I Bergen, og er klinikkoverlege ved Psykiatrisk klinikk, Haukeland universitetssykehus. Han har siden 01.03.2024 vært senterleder for Mohn forskningssenter for psykoselidelser (MRCP). I tillegg er han leder for Bergen Psykoseforskningsgruppe (BPRG) og styreleder for norsk nettverk for alvorlige mentale lidelser (NORSMI). Han har tidligere vært en av kjerneforskerne i Senter for framragende forskning NORMENT.

Forskningsområdene omfatter uavhengige legemiddelstudier og identifikasjon av basale mekanismer for psykoselidelser, virkning og bivirkninger av medikamenter med mål om mer persontilpasset behandling. Han har gjennom mange år ledet flere nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter innen psykoselidelser og schizofreni-fagfeltet med blant annet; Bergen Psykoseprosjekt (BP) 1 og BP2 /BeSt InTro), Prednisolon ved tidlig psykose-studien (NorPEPS), Medikamentfri psykosebehandling (NonPharm) og Persontilpasset medisin i psykosebehandling (Stamceller ved psykose-prosjektet). I tillegg har han ledet og bidratt i forskningsaktiviteter i samarbeid med internasjonale multisenterstudier som EULAST- I og II, og PURPOSE.

Mer informasjon om forskningsarbeidet og publikasjoner finnes her:

Erik Johnsen | Universitetet i Bergen (uib.no)

Kvifor har menneske med alvorlege psykiske lidingar 15-20 år kortare levetid og betydeleg lågare livskvalitet enn folk flest? - Helse Bergen HF (helse-bergen.no)

En mann som smiler til kameraet
Fotograf: Kristen Sjøwall

 

Mer informasjon kommer.

Mer informasjon kommer.

Mer informasjon kommer.

Farivar Fathian is specialist in psychiatry (2010) and has PhD (2019) within schizophrenia, inflammation marker CRP, cognition and effect of antipsychotics. Fathian has been working as senior consultant psychiatrist (2010-2024) with experiences from departments- of psychosis, affective disorders, and gerontopsychiatric illnesses (Haukeland University Hospital and NKS Olaviken Gerontopsychiatric Hospital). Fathian has been additionally working as research administrative coordinator for BPRG since 2020.

Due to her genuine interest for psychosis research, she has been working as research administrative coordinator for Mohn research centre for psychosis, and postdoc for CVD-MENT project since April 2024.

For publications please see: Search 'Fathian F' - 16 hits - Cristin

En person med langt hår
Foto: Hans Jørgen Brun

 

sychosis (MRCP) since April 2024.

Gruppeledere med komplementær ekspertise:

Ketil J. Ødegaard er professor i psykiatri ved UIB og forskningssjef i divisjon psykisk helsevern i Helse-Bergen. Han leder forskningsgruppen Bergen bipolar og depresjonsforskning. Gruppen studerer bipolare lidelser og andre depresjonslidelser ved å bruke ulike metoder og tilnærminger som omfatter psykofarmakologi, nevrostimulerende behandling, sensorteknologi, registerforskning, kognitiv funksjon, genetikk/biomarkører og hjerneavbilding. Forskningsgruppen har et translasjonelt fokus der målet er å bidra til økt etiologisk forståelse og innsikt i psykopatologiske prosesser ved affektive lidelser gjennom hovedsakelig kliniske behandlingsstudier.

Medlemmer:

Professor dr. med Ole Bernt Fasmer, professor dr. med Anders Lund, professor dr. psychol. Åsa Hammar, professor dr. med Jan Øystein Berle, førsteamanuensis Leif Oltedal, førsteamanuensis Ute Kessler, forsker Eivind Ronold og PHD stipendiater Andrea Stautland, Petter Jakobsen, Vigdis EG Syrstad, Kjersti Sellevåg, Vera Jane Erchinger, samt forskningssykepleiere Leila Marie Frid Torkild Hjelmtvedt.

Publikasjoner:

https://app.cristin.no/search.jsf?t=ketil%20joachim%20%C3%B8degaard  

 

En mann med briller
Ketil J. Ødegaard

 

Else-Marie Løberg er fagsjef ved Divisjon for Psykiatri, Haukeland Universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen. Ho har dei siste tre tiåra jobba med forsking, tenesteutvikling og leiing i tillegg til klinisk arbeid innan psykisk helse i spesialisthelsetenesta i Bergen, Noreg. Ho har sete i føretaksleiinga på Haukeland Universitetssjukehus som avdelingsdirektør for Avdeling for rusmedisin, og ho sit no i styret for Oslo Universitetssjukehus. Ho har leidd og leier fleire forskingsprosjekt og kliniske studiar innan psykisk helse. Ho er nestleiar (1 av 2) for Bergen Psychosis Research Group (BPRG), Haukeland Universitetssjukehus. Ho er prosjektleiar (PI) for den nasjonale kliniske behandlingsstudiane the Key to Integrated Trauma treatment in psychosis (KIT-studien). Ho er gruppeleiar i Mohn Research Centre for Psychotic Disorders, PI for Bergen Psykoseprosjekt 2: influence of traume og i leiargruppa i Bergen Addiction Research group (BAR). Ho er ein del av eit internasjonalt ekspertnettverk for forsking på EMDR i psykose (EPIC) og leier eit nasjonalt nettverk for klinisk arbeid med traume og psykose. Ho har delteke i utviklinga av nasjonal retningslinje i behandling av psykose og utvikla eit behandlingstilbod for tidleg intervensjon ved psykose. Ho har ein Ph.D. innan psykose og er spesialist i klinisk voksenpsykologi. Kompetanseområde for forsking er kliniske studiar, nevrokognisjon, psykosesymptom og behandling, og dessutan rusmiddelbruk.

En kvinne med langt hår
Fotograf: Hans Jørgen Brun

 

Mer informasjon kommer.

Trine Vik Lagerberg er professor i klinisk psykologi ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo, og er leder for Forsknings- og innovasjonsavdelingen i Klinikk psykisk helse og avhengighet, Olso universitetssykehus. Lagerbergs hovedfokus i forskningsarbeidet har vært på kliniske aspekter av bipolar lidelse og i spesielt komorbiditet med ruslidelser. Hun har en spesifikk interesse i emosjonell dysregulering, kronorytmisk forstyrrelser og utvikling og implementering av digitale verktøy for sykdomsmonitorering og forbedring av helse- og omsorg i alvolige mentale lidelser.

Mer informasjon om Lagerberg sin forskning finnes her:

OUH - OUH group members (ous-research.no)

Innovasjonspris til Trine Vik Lagerberg for utvikling av appen MinDag - NORMENT: Norsk senter for forskning på mentale lidelser (uio.no)

Trine Vik Lagerberg - NORMENT: Norsk senter for forskning på mentale lidelser (uio.no)

En kvinne med briller
Trine Vik Lagerberg

Nils Eiel Steen er professor i psykiatri ved Institutt for klinisk medisin, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, og overlege ved Forsknings- og innovasjonsavdelingen i Klinikk psykisk helse og avhengighet, Oslo universitetssykehus. Som leder av gruppen Biologisk psykiatri fokuserer hans forskning på patofysiologiske mekanismer, medikamentell behandling og risiko for hjerte- og karsykdom.

Mer informasjon om Steen sin forskning finnes her:

OUH - OUH group members (ous-research.no)

https://www.med.uio.no/klinmed/personer/vit/nilseste/index.html

En mann med briller
Nils Eiel Steen

 

Anja Torsvik er molekylærbiolog og jobber som forsker i Dr. Einar Martens Research Group for Biological Psychiatry ved Klinisk Institutt 2, Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen. Hennes forskningsinteresser omfatter:

  • Immunologiske responser og molekylære mekanismer i psykoselidelser.
  • Endringer i genuttrykk på enkeltcelle nivå (single cell RNAseq).
  • Molekylære og metabolske forandringer assosiert med antipsykotika bruk.
  • Kjønnsforskjeller i respons på medikamentell behandling av psykoselidelser.

Mer informasjon om Torsvik sin forskning finnes her: https://www.uib.no/en/persons/Anja.Torsvik

 

Et nærbilde av en kvinne som smiler
  Fotograf: Kirsten Sjøwall  

 

Silje Skrede er professor i farmakologi og leder for innovasjon ved Klinisk institutt 2, Det medisinske fakultet, universitetet i Bergen. Skrede er i tillegg overlege i klinisk farmakologi ved Haukeland universitetssjukehus. Hennes forskningsvirksomhet innen psykofarmakologi har fokusert på bivirkninger av antipsykotiske legemidler, spesielt metabolske bivirkninger.

Mer informasjon om Skrede sin forskning finnes her: https://www.uib.no/personer/Silje.Skrede  

 

En person med kort hår
Silje Skrede

 

Srdjan Djurovic er forskningsgruppeleder Psykiatrisk molekylærgenetikk ved Avdeling for medisinsk genetikk ved Oslo universitetssykehus HF, og er Professor ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen.

Mer informasjon om hans biografi og forskning finnes her :

https://www.med.uio.no/norment/personer/ledelse/djurovic/

https://www.ous-research.no/djurovic/

https://ous-research.no/home/djurovic/Group+members/12800

En person som holder hånden opp
Srdjan Djurovic

 

Mer informasjon kommer.

Mohn Forskningssenter for Psykoselidelser

Forskningsadministrativ senterkoordinator

farivar.fathian@helse-bergen.no

Nyheter

    Sist oppdatert 24.06.2024