AISMEC ble opprettet i 2020 på initiativ fra leder i KoKom (Nasjonalt kompetansesenter for helsetjenestens kommunikasjonsberedskap), Guttorm Brattebø. Innsikt i den meget utfordrende jobben med å besvare 113-anrop, gjorde at prosjektet kom i stand for å forsøke å bidra til å styrke operatørenes beslutningsgrunnlag i de krevende nødsamtalene. I første omgang er fokus vurdering av hjerneslag, men man kan se for seg samme metodikk også for andre tilstander, som f.eks. brystsmerter eller pustevansker. AISMEC ble etablert som et samarbeid mellom flere offentlige instanser, og det ble etter søknad tildelt støtte fra Forskningsrådet.
I AISMEC er vi opptatt av at all utvikling skal forankres i, og testes med, forskningsmetoder. Det er ingen private interesser i prosjektet, og profitt er ikke et tema.
Organisering
Prosjektet er tredelt, der vi først gjør et arbeid med innhenting av bakgrunnsinformasjon og aktuelle data, som er relevant for utvikling av KI-modellen. Dette vil resultere i to forskningsartikler, hvorav den ene er innsendt og på vei mot publisering. I del to utvikles selve AI-modellen på historiske pasientdata, mens del tre fokuserer på testing av KI-modellen på et nytt sett historiske pasientdata (et stort antall innringere til 113 ved AMK Bergen). Dersom vi lykkes med å utvikle en fungerende KI-modell, vil en ev. testing i sanntid på 113 (først i skyggemodus) komme som et eget forskningsprosjekt i forlengelsen av det pågående prosjektet.
Kontakt
Emil K. Iversen
Phd kandidat/lege, Nasjonalt kompetansesenter for helsetjenestens kommunikasjonsberedskap
emil