Å være ungdom og få en kreftdiagnose kan være tøft på mange måter. Ungdom trenger samme støtte, hjelp og omsorg som barn trenger, men de har i tillegg noen ekstra utfordringer.
Ungdom er i en brytningstid hvor det skjer fysiske, psykiske og sosiale endringer. De er i en løsrivelsesprosess fra foreldrene som er naturlig og viktig for dem. Denne prosessen kan plutselig stoppe opp og blir for mange satt tilbake når de blir alvorlig syke.
Venner spiller en sentral rolle i ungdommens liv, og nettopp det å bli utelatt fra vennegjengen fordi han eller hun må være mye på sykehuset, kan være en utfordring. Det er derfor viktig å tilrettelegge for at ungdommen skal fortsette å ha god kontakt med vennene sine i sykdomsperioden. Venner kan være med på sykehuset og komme på besøk når ungdommen er hjemme.
Ungdom og unge voksne er i en helt spesiell fase av livet når det gjelder kropp og seksualitet. Kroppen er i endring, du skal finne din egen identitet og kanskje ha sex for første gang.
En kreftdiagnose kan føre til mange kroppslige endringer. Kroppsdeler eller organer kan bli fjernet eller skadet slik at de ikke lenger fungerer som før. I tillegg kan psykiske sperringer dukke opp, som for eksempel at du ikke føler deg like attraktiv lenger eller frykten for å bli avvist. Å oppleve at kropp og sinn endrer seg drastisk grunnet sykdom og behandling, er en ekstra påkjenning når du kanskje ikke har rukket å bli ordentlig kjent med din egen seksualitet i utgangspunktet. Vi vil tilstrebe en samtale alene med ungdommen tidlig i forløpet rundt dette temaet, og det er lav terskel for å ta kontakt med oss om det skulle komme noen spørsmål senere i forløpet. Også da alene.