HELSENORGE

Leserbrev frå Zanzibar

Kjell Arne Johansson har vore utestasjonert på Zanzibar sidan august 2017, og jobbar ved Kidongo Chekundu Mental Hospital. Han har pussa opp store deler av det gamle bygget før eit nytt Mentalsjukehus er på plass. Her kjem oppsummeringa av resultata frå oppussinga.

Tusen takk til alle som har gitt penger til mentalsykehuset på Zanzibar (Kidongo Chekundu). Jeg har nå brukt opp alle pengene vi fikk fra Facebook innsamlingen (45,500 NOK), julebasaren til Personalavdelingen (8000 NOK) og Avdeling for internasjonalt samarbeid (82,000 NOK) på Haukeland Universitetssykehus.

Vi har fått helt sykt mye for pengene:
- 2 biler (1 Toyota landcruiser med seng og sirene og en Toyota hiac
- Solcellepanel til hele sykehuset slik at vi har lys når strømmen går
- 15 nye do
- 12 dusjer
- 8 vasker
- 40 vifter
- Lys overalt på alle avdelinger
- Tett tak
- Malt hele sykehuset innvendig og nesten alt utvendig
- 1 halvferdig garasje
- 11 kontorer
- 1 klasserom
- 1 occupational therapy rom
- 90 madrasser

I tillegg har sykehuset her på Zanzibar (Mnazi Mmoja Hospital) 1 stort medisinlager, 1 soverom til legene og 1 bønnerom som en effekt av alt som nå har skjedd på mentalsykehuset.

Helt sinnsykt!!! Dette er det mest kostnadseffektive prosjektet jeg vet om i mental helse (total kostnad 135,500 NOK). Takk spesielt til Agnes Vevle Tvinnereim som samlet inn 45,500 NOK og Avdeling for internasjonalt samarbeid som ga 90,000 NOK (inkludert 8,000 fra julebasaren til Personalavdelingen Haukeland).

Nå planlegger vi å rulle ut mental helsehjelp på 36 primærhelsestasjoner i neste måned. Mye spennende her og vi kan forhåpentligvis nå flere. Forbered dere på ny facebook innsamling i juni.

Ha en fin filantropisk dag!

Hilsen Kjell Arne Johansson (lege på Zanzibar og professor i globale helseprioriteringer)


Ny ambulanse
Her er den ene ambulansen (Toyota landcruiser). Var et vrak før oppussing. Har byttet alt og lakkert til ca 15,000 NOK. Nå når vi de som bor der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Bagasjerom på ambulansen
Fint bagasjerom til Afrikas eneste psykiatriambulanse

Mangler halve garasjen
Hadde ikke råd til hele garasjen. Trenger 2000 kroner til...
Bil donert fra Haukeland
Her var den andre bilen som Haukeland donerte. Fikk beskjed at motoren måtte byttes. Ordnet motoren med hjelp fra en fantastisk mekaniker til 2000 kroner. Brukes hver dag. Senest i går kjørte vi til nyfødt for å gi metadon til kvinne som nettopp hadde født og det nyfødte barnet som trengte nedtrapping. De har det fint nå
En oppusset sengepost
En av de 4 avdelingene som ble malt og som fikk lys, vifter, madrasser, reparert tak (og pledd fra Ministry of Health). Sykepleierne er veldig stolte og føler de jobber på et ordentlig sykehus nå. Gjør en mye bedre jobb. Kan ikke drive terapi før helt basale behov som søvn (=madrass og vifte i 40 varmegrader) er tilfredsstilt. Nå kan vi begynne med de vanlige psykiatritiltakene som vi nå jobber aktivt for å implementere
Lege og sykepleier på visitt
Stolt lege Amina og sykepleier Abdillah på visitt på male rehab ward
Nyoppusset toalett
Fine do. Dette så 10 ganger verre ut enn doen i Trainspotting. Før jul fant jeg en psykotisk pasient sitte på dette forferdelige toalettet og vaske seg i dovann. Nå er det dusj på alle avdelingene.
Mohammed Sharif
Penger, budsjett og en god hjelper! Mohammed Sharif er psykolog og har nå bygget opp en psycosocial rehab unit. Han får 11 kontorer vi kan nå drive terapi i, 1 klasserom til å undervise i og 1 rom til arbeidstrening. Nå planlegger vi å lære opp helsepersonell på alle primærhelsestasjoner i å tilby enkel behandling i f.eks depresjon, epilepsi og bipolare lidelser. Da er det bra å ha et klasserom. Vi trenger møbler og prosjektor. Det håper vi å samle inn penger til i neste runde i juni.
Reparasjon av tak
Taket blir tettet. Viktig nå når det er regntid
Psykiatrisk akuttmottak for menn
Nå ser dette mer ut som et sykehus. Tidligere så det ut som et fangehull. Dette er psykiatrisk akuttmottak for menn.
psykiatrisk akuttmottak for menn
Dette er psykiatrisk akuttmottak for menn. Nå har vi senger og madrasser til alle. Det ligger ofte 20-30 pasienter på dette rommet. Mange er psykotiske. Før måtte de ligge 2 i en seng, gjerne uten madrass og på betonggulv. Nå jobber vi etter prinsippet 1seng-1madrass-1pasient
Pause utenfor nyoppusset do
Pause utenfor nyoppusset do
Uteområde til lukket avdeling
Her er uteområdet til lukket avdeling. Alt er nymalt, nye dusjer og do ute
Uteområde for lukket avdeling
Her er også uteområdet til lukket avdeling. Psykiatrisk akuttmottak for menn ser dere til høyre. Alt er malt utvendig og innvendig (+lys, vifter, tett tak og nye do).