HELSENORGE
Tiltak som forebygger hudsymptomer ved porfyrisykdom

Spesielle solkremer/kremer

Personer med porfyrisykdommer som gir hudsymptomer (EPP, CEP, HEP, PCT, PV og HCP), kan unngå eller redusere symptomer ved å beskytte huden mot sollys. Under finner du råd om solkremer og noen sminkekremer som stopper den delen av lyset som gir symptomer ved disse diagnosene. Det er viktig å være klar over at vanlige solkremer ikke stopper den delen av lyset som gir symptomer ved porfyrisykdom.

​Reflectant SunScreen​

Reflectant SunScreen er en spesialutviklet solkrem for personer med porfyrisykdommen EPP, men har effekt for alle porfyrisykdommene som har hudsymptomer. 

Solkremen inneholder en kombinasjon av tre fysiske filterpartikler, titandioksid, sinkoksid og jernoksid. Disse danner et fysisk lag som gjør at solstrålene ikke når ned i huden. Titandioksid og sinkoksid reflekterer sollyset, mens jernoksid absorberer solstrålene og gir kremen en mørkere farge.

Du kan få foreskrevet Reflectant SunScreen på blåresept av en spesialist (for eksempel hudlege) etter søknad om individuell refusjon. For mer informasjon se "Spesialsolkrem på blåresept"​.

Solkrem med fargene coffee, coral pink og beige påsmurt en håndbak

Andre solkremer og sminkekremer som beskytter

Det finnes også andre kremer som har lignende innhold som Reflectant SunScreen, og som i studier er vist å ha effekt mot den delen av lyset som gir hudsymptomer ved porfyrisykdom. Dette er to solkremer og en heldekkende foundation med brun/beige farge. Disse selges som vanlige solkrem/krem og kan kjøpes uten resept. De vil ikke alltid være tilgjengelig på vanlig apotek, men kan finnes på nettapotek.

  • Photoderm Max Tinted Cream 50+ fra Bioderma (solkrem)
  • Avène Compact SPF 50 fra Avène (solkrem)
  • Covermark (varm beige) fra Covermark Cosmetics (heldekkende foundation)
​Det antas at andre solkremer og heldekkende foundation som inneholder de samme tre fysiske filtrene som Reflectant SunScreen, kan forebygge symptomer. 

Vær oppmerksom på at solkremer som bare inneholder to av disse stoffene, dvs. titandioksid og sinkoksid, vil hos de fleste med EPP, CEP og HEP ikke ha god nok effekt til å forebygge symptomer. Dette gjelder i hovedsak de fysiske barnesolkremene (der man blir hvit på huden av kremen). 

Vanlige solkremer beskytter ikke

De vanligste solkremene på det norske markedet inneholder kjemiske filtre mot UVA- og UVB-stråler. Disse beskytter ikke huden mot det lyset som utløser hudsymptomer ved porfyrisykdommer.
Fann du det du leita etter?