Spørsmål og svar

Vi får stadig telefoner om ulike tropemedisinske problemstillinger fra helsepersonell i Norge som vi besvarer fortløpende. ​På denne siden legger vi ut noen av disse som kan være av interesse for andre.

1. Spørsmål fra lege ved Helse Stavanger:

Hei! Forslag til hva dette kan være (bildet under)? Det er fra tykkdråpen til en pas. med hoven venstre lår/legg. Fra Somalia. Jeg mistenkte først filariasis, men antistoffer er neg. Saken på bildet må jo absolutt være noe biologisk, med flere ledd og greier. Men det ser jo ikke ut som mikrofilaria heller. Forslag? Eksogent artefakt??

Medisinsk bilde fra mikroskop.

Svar:

Nei, dette er nok ikke noen mikrofilaria. Dette er en langstrakt cellekjede, heller enn et langstrakt embryo (som mikrofilariaer er) med celler som ligger usortert flere i bredden. Dette ligner mest på en helicosporum konidie. De er ofte litt lengre og tynnere enn filarier, så denne du sendte bilde av er jo litt vanskeligere å ta fordi den i lengde og bredde er likere mikrofilarier og den har fint avrundede ender. Men, altså som du foreslår er dette et exogent artefakt som har slått seg ned på tykkdråpen.

Mer info på:
https://www.cdc.gov/dpdx/monthlycasestudies/2013/case339.html 

http://www.discoverlife.org/IM/I_MWS/1075/320/Unidentified_Helicosporium,I_MWS107526.jpgFann du det du leita etter?
Tilbakemeldinga vil ikkje bli svart på. Ikkje send personleg informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.