HELSENORGE
Barnekirurgen

Barn og unge som skal til operasjon i narkose, Barnekirurgen

Innledning

Du vil møte helsepersonell med utdanning innen anestesi, operasjon og overvåking. De skal passe på deg før under og etter operasjonen. Alle er opptatt av at du skal føle deg trygg hele tiden. Du må gjerne spørre de som skal passe på deg når det er noe du lurer på. 

Informasjon om hvordan selve operasjonen vil gjøres, får du og dine foreldre forklart av kirurgen som skal operere deg før og etter operasjonen.  

Alle under 18 år kan ha med en forelder, eller en voksen du kjenner godt når du skal til operasjon.Før

I dagene før operasjonen

Dersom du blir syk i dagene før operasjon, ber vi deg eller foreldrene dine ta kontakt med avdelingen. 

En voksen må kjøpe bedøvelseskrem eller bedøvelsesplaster på apoteket, og ha det klart til den dagen du skal opereres. Dersom legen har anbefalt det, kjøp også smertestillende medisin som ligger klar hjemme. Det er som regel reseptfrie smertestillende som blir brukt.

Gi beskjed til oss på sykehuset dersom du bruker blodfortynnende medisiner. Noen ganger skal disse medisinene ikke brukes eller dosen skal endres før en operasjonen. Dette er det legen som vurderer. Dersom dette gjelder deg vil du og dine foreldre få informasjon av legen.


Ta med til sykehuset

Egne medisiner

Dersom du bruker medisiner (reseptbelagte) og skal overnatte på sykehuset, ta dem med i original forpakning merket med ditt navn. Gi medisinene til den sykepleieren som tar imot deg. I tiden du er på sykehuset får du medisiner av oss. Du får medisinene igjen når du skal reise hjem.

Du som bruker medisinsk utstyr som CPAP eller BIPAP må ta dette med på sykehuset.

Det kan bli en del venting før og etter operasjon. Det kan derfor være lurt å pakke med seg noe som kan få tiden til å gå litt fortere – bok, leker, lydbøker, aktivitetsbøker, nettbrett, hodetelefoner. For mindre barn smokk og koseklut.


Følg timeplanen for når du skal faste 

Alle som skal opereres i narkose må faste. Faste betyr at du ikke kan spise og drikke i et gitt antall timer før operasjonen. Du har fått et klokkeslett for når du skal begynne å faste. 


Barn og unge bør ikke faste unødvendig. Ny forskning viser at det er trygt å drikke klare væsker inntil 1 time før anestesi uten økt risiko. Fordel ved kortere fastetid er bedre trivsel, redusert kvalme, tørste og ubehag etterpå.

Å være uten mat og drikke kan være litt slitsomt og en kan føle seg litt urolig. Men magen må være nesten helt tom når du skal ha narkose, og derfor må du følge reglene for faste. Dersom du ikke faster slik du har fått beskjed om, kan du risikere at operasjonen blir utsatt eller avlyst. 


Slik faster barn og unge under 18 år før en operasjon i narkose 

 • Klare drikker som vann, saft, juice uten fruktkjøtt, kan du drikke inntil 1 time før operasjonen. I praksis betyr dette at du kan drikke klare drikker inntil det blir gitt beskjed om å komme til operasjonsstuen
 • Morsmelk/morsmelkerstatning kan barnet drikke fram til 4 timer før operasjonen.
 • Banan og yoghurt kan barn og unge spise fram til 4 timer før operasjonen.
 • Øvrig mat og kumelk kan barn og unge spise inntil 6 timer før operasjonen.
 • Barnet skal tilbys, men ikke presses til å drikke.
 • Du skal heller ikke tygge tyggegummi eller spise drops/pastiller de siste 2 timene før en operasjon. 
 • Du skal ikke røyke eller bruke snus i 2 timer før operasjonen.

Du vil få tydelig beskjed fra lege eller sykepleier dersom du skal følge andre fastetider enn oppgitt her.


Slik dusjer/bader du kvelden før operasjonen

Det er viktig å være ren før en operasjon. Når du dusjer/bader, vær spesielt nøye med å vaske navle, underliv, hender og føtter. 

Når operasjonen må gjøres i forbindelse med akutt innleggelse

Noen ganger må barn og unge må opereres i narkose i forbindelse med en akutt skade eller sykdom. Da vil helsepersonell se til at narkose og operasjonen blir utført på en trygg måte, selv om en ikke har rukket å gå gjennom alle forberedelser som er vanlig ved planlagte operasjoner.Under

samtale mellom ung og sykepleier

Operasjonsdagen

Foreldrene dine, eller den voksne du har tatt med deg til sykehuset, får være hos deg denne dagen. På sykehuset vil helsepersonell ta imot dere. Det kan bli noe venting før det er din tur til å bli kjørt ned til operasjon. 

Denne dagen skal bedøvelsesplaster eller krem legges på håndbakene eller angitt sted, slik personalet har informert om. Senere på dagen vil du få en venekanyle, der plasteret har sittet (som regel på håndryggen, albue eller foten).


Det kan være at du får medisiner i forkant av operasjon

Det kan være tabletter som du svelger, mikstur som du drikker, smeltetablett eller granulat som løses opp i munnen eller stikkpiller som settes i rumpen. Det er anestesilegen som vurderer hvilke medisiner som passer for deg i forhold til hvilken operasjons- og bedøvelse du skal ha.


Bruker du medisiner som skal tas før operasjonen, vil du få beskjed om det. 

Like før du kjøres til operasjonsavdelingen ber vi deg om å tisse på toalettet. Dersom du bruker bleie eller innlegg, vil vi registrere tidspunkt for siste våte bleie/innlegg. Skift på tørr bleie/innlegg/bind før turen går til operasjonsstuen. 


Ta av deg før operasjonen

 • Du må fjerne kontaktlinser, neglelakk og falske negler 
 • Du må ta av ringer, armbånd, smykker, klokke og piercing
 • Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen

Ha på deg før operasjonen

 • Sykehusklær
 • Truse 
 • Briller og høreapparat 


På operasjonsstuen

Barn over 6 måneder og opptil 18 år

En anestesisykepleier vil ta imot deg og din forelder. De spør gjerne om navn, fødselsdato og en del andre opplysninger, og sammenligner det med det de har fått av informasjon om deg. 

En forelder får være hos deg til du har sovnet. Når du sover blir forelder fulgt ut og må vente på et annet rom i nærheten, eller på avdelingen du skal til etter operasjonen.

Anestesipersonalet setter venekanylen inn i blodåren før eller under operasjonen. Narkosen starter ved at du får medisiner gjennom venekanylen, eller ved at du puster narkosegass gjennom en maske. Narkosegass kan lukte litt rart, men det går fort over. Ved narkose sover du dypt og er smertefri under operasjonen. 

På operasjonsstuen vil det være både kirurg, operasjonssykepleiere, anestesisykepleier og anestesilege. Alle har sine oppgaver under operasjonen og for å passe på deg. Her er også mange apparater som følger med blodtrykket, pulsen din, pusten din og hvordan hjerte ditt slår mens du sover i narkose.

Stedet på kroppen som skal opereres blir vasket rent med en spritoppløsning. Den vasker vekk bakterier fra huden og reduserer faren for infeksjoner. Spritoppløsningen gir en gul farge på huden som forsvinner når du kan vaske det igjen. Du vil få teppe på de delene av kroppen som ikke skal opereres slik at du ikke skal bli kald under operasjonen. 

Spedbarn under 6 måneder
Når spedbarn under 6 måneder skal til operasjon i narkose, vil anestesipersonalet møte foreldrene i mottaksrommet og bære barnet inn til operasjon. Foreldre venter på avdelingen barnet blir flyttet til etter operasjonen. Etter

Når legen er ferdig å operere deg vil vi slutte å gi deg medisiner som gir narkosen. Du våkner inne på operasjonsstuen, men det er ikke sikkert du husker det senere. Vi vil passe på deg hele tiden fra du kommer inn på operasjonsavdelingen, til du våkner igjen. 

Rett etter operasjonen hviler du i en seng på oppvåkningsavdelingen. Her kan en av foreldrene dine, eller den voksne som er med deg, være sammen med deg. Det er viktig at du får sove av deg narkosen Forelder bør derfor unngå å forstyrre seg så lenge som du sover. Tiden du overvåkes varierer ut fra operasjon som er utført. 

Foreldre til spedbarn som bruker flaske og morsmelkerstatning kan med fordel ta det med til oppvåkningen.

Gjør det vondt? 

Det er vanlig å kjenne litt smerter etter operasjonen, og noen kan føle seg kvalm. Fortell sykepleieren hvordan du har det, gjerne med hjelp av en smerteskala. Du kan få medisiner som hjelper mot både smerter og kvalme, slik at du får det bedre. 

Når kan du drikke og spise?

Hvor lenge du må vente før du kan spise og drikke, er avhengig av hvilken type operasjon og hvilke medisiner du har fått. 

Har du tisset etter operasjonen? 

Etter noen typer operasjoner er vi opptatt av om du har tisset. Årsaken er at narkosen kan gjøre at du ikke kjenner deg tissetrengt. Da må vi følge med frem til du har tisset.

Noen ganger tar vi bilde av urinblæren for å sjekke om den er full av urin. Da bruker vi en liten skanner. Når vi skanner blæren har vi først på litt kald blank gele under navlen din, så legger vi skanneren på magen din og tar bilde. 

Barn som skal innlegges (Ikke dagkirurgi) 

Barn og unge som legges inn (skal overnatte) på sykehuset kan oppholde seg på Leketerapien (link) i ventetiden før operasjonen. Leketerapien er åpen alle hverdager. Kanskje du også treffer en sykehusklovn eller to mens du er her. 

Du som skal overnatte  på sykehuset vil bli overflyttet til sengepost når du har sovet ut og er våken etter narkosen. Hva som skjer videre på sengepost avhenger av hva du er operert for. Under innleggelsen vil en av dine foreldre få anledning til å overnatte sammen med deg og spise måltidene som blir servert.  


Før hjemreise

Før hjemreise vil legen snakke med dere om hva dere må passe på. Dere vil også få informasjon om medisiner du kan bruke hjemme dersom du får vondt. Her kan du lese mer om hvilke smertestillende som blir brukt til barn og unge. 

Som hovedregel skal du ha spist, drukket, være tilstrekkelig smertelindret og ha tisset før dere reiser hjem. For mange vil det også være viktig å mestre øvelser gitt fra fysioterapeut.

Det blir også ordnet med bekreftelse ut fra behov; fravær skole, rett til skoleskyss, gymfritak/tilrettelagt gym og andre erklæringer, pleiepenger, samt informert om eventuelt oppfølging videre. Bildeserier og filmer du kan se før du skal til operasjon

bedøvelseskrem Informasjonen er delt inn i emner slik at du ikke trenger å fortelle alt på en gang. De egner seg også for foreldre å se sammen med barn som skal til operasjon i narkose. 


Bedøvelseskrem bildeserieBegge filmene er laget ved Oslo univeristetssykehus.
Kontaktinformasjon

Buss

​Fleire rutebussar går forbi Haukeland. I tillegg finst direkte arbeidsruter mellom bydelane og sjukehuset.
 
​​​​​​På nettsidene til Skyss.no finn du bussruter med oversikt over stoppestader og tider
 
 • Line 5 og 6 har avgang frå Festplassen
 • Line 12 har avgang frå Bystasjonen
 • Line 16E har avgang frå Xhibition i Småstrandgaten
​Busstoppa rundt Haukeland:

 • Ulriksdal for besøkande til Ulriksdal helsepark og Glasblokkene (line 5, 6, 16E)
 • Haukeland sjukehus Nord for besøkande til Glasblokkene, Kvinneklinikken, Augebygget og Haukeland hotell (line 5, 6, 12 og 16E)
 • Haukeland sjukehus Sør for besøkande til Sentralblokka og andre bygg på Haukelandsområdet (line 5, 6, 12 og 16E)
 • Ibsensgate - arbeidsruter

Bybane

​Nærmaste stoppestad til Haukeland er bybanestoppet Haukeland sjukehus. Banen stoppar nord for Sentralblokka, like ved Glasblokkene, på Haukelandsområdet. Det tar om lag 5 minutt å gå frå stoppet til sjukehuset. 

Flybuss

Parkering Haukeland

Parkeringsanlegget på Haukeland er delt inn i ulike område på og i nærleiken av sjukehuset. Vi har dessverre ikkje nok plassar til alle som ønsker å parkere på sjukehuset.
​​​​​​​​Av omsyn til dei som må bruke bil, oppmoder vi derfor dei som kan, til å bruke offent​leg transport​. Det er også mogleg å parkere på Bystasjonen og ta buss/bane det siste stykket opp til Haukeland​. 

​For dei som av ulike årsakar må bruke bil, er det parkeringsplassar på ulike områder på og i nærleiken av sjukehuset.

 

Praktisk informasjon

Apotek

I foajeen i Sentralblokka på Haukeland finn du eit apotekutsal for publikum. Dei gjer klar resepten din medan du ventar der.

Apotekutsalet har eit variert varetilbod, og fører dei legemidla sjukehuset nyttar i behandlinga. Dei skaffar også legemiddel som ikkje er marknadsførte i Noreg eller som må produserast spesielt. I tillegg har dei hudpleie- og hygieneartiklar og ernæringsprodukt, samt andre apotekvarer og sjukepleieartiklar.

Dei ansatte ved apoteket gir deg informasjon, råd og rettleiing om legemiddel og legemiddelbruk og kan tilby samtale/rettleiing mellom personale og pasient på eit uforstyrra samtalerom. Dei tilbyr og opplæring i blodsukkermåling og bruk av inhalasjonspreparat.

Apoteket tar også i mot gamle legemiddel til destruksjon.​

Du kan betale med Vipps på apoteket. Du kan derfor mellom anna betale på førehand når du skal hente bestilte medisinar.

Opningstider
Måndag-fredag kl. 08.30-18.00, laurdag kl. 09.00-13.00

Telefon 55 97 53 44
Telefaks 55 29 07 40
bergen@apotekene-vest.no

For meir informasjon - sjå nettsida til Sjukehusapoteka Vest

Besøk på sjukehuset

Når du skal på besøk eller følgje ein pasient på sjukehuset, må du gjere deg kjent med gjeldande rutinar.

Les meir om besøkstider og -reglar på sjukehuset

Gåver og donasjonar

​Behandlinga av pasientar er sjølvsagt fullt statleg fiansiert, men på førespurnad har Barne- og ungdomsklinikken oppretta ein konto for gåver og donasjonar frå privatpersonar, foreiningar, bedrifter og andre.

Pengane vil bli brukt til å gjere sjukehusopphaldet meir triveleg for pasientar og pårørande ved avdelinga, i form av trivselstiltak som for eksempel konsertar, turar, leikar og utstyr til barna.

Les meir om gåver og donasjonar

Måltider på Barnekirurgen

​Vi har buffetservering på avdelinga og der kan barnet og ein føresett forsyne seg med mat og drikke. Dette gjeld også for barn som kjem for mottak, dagen før eventuell operasjon.

Serveringstider
Frukost:   kl. 08.00 - 09.30
Lunsj:      kl. 12.00 - 13.00
Middag:  kl. 16.00 - 17.00
Kveld:     kl. 19.00 - 20.30

Kald drikke finn du i buffeten heile døgnet. Vi har isbitmaskin.

Parkeringsutgifter

​For innleggingsdagaen og utskrivingsdagen kan ein søke om å få refundert utgiftene. Bruk då søknadsskjema "Reiseregningsskjema" til Helseforetakenes senter for pasientreiser. Skjema finn du ved luka til postsekretæren. Utgiftene for dagane mellom inn- og utskrivingsdagen, vert ikkje refunderte.

Dersom ein forventar at opphaldet vil vare ei veke eller meir, kan ein be personalet om skjema for å få parkeringskort til redusert pris.

Smitteførebygging

​Mange sjuke barn, og særleg dei for tidleg fødde barna, har nedsett immunforsvar og er dermed meir utsett for å få infeksjonar enn friske barn. Av denne grunn er det viktig å førebygge infeksjonar så godt som mogleg gjennom god handhygiene og ryddige rom.

Det er viktig at du gir beskjed dersom barnet ditt har vore i kontakt med andre som har eller har hatt vasskoppar dei siste 3 vekene før innlegginga. 

Sosiale medier

For å beskytte barn og personale er det strenge reglar for fotografering på Barne- og ungdomsklinikken. Dersom du ønskjer å leggje ut bilete der andre personar er med, må du spørje først. Tenk gjennom kva du legg ut på internett og hugs at det blir verande der også når barnet veks opp. 


Tolk

​Utgreiing og behandling vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Les meir om tolketenester og dine rettar som pasient

Trådlaust internett

Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

Gjest.ihelse.net er eit trådlaust nettverk for besøkande, pasientar og tilsette. Slik koblar du deg til gjestenettet vårt:

 1. Koble deg til det trådlause gjestenettet (gjest.ihelse.net)
 2. Ein nettlesar skal opne seg automatisk. (Om påloggingsvindauget ikkje dukkar opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).​
 3. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkåra.
Innlogginga skjer automatisk på einingar etter første pålogging, så lenge kontoen er aktiv. Det skal bare være nødvendig å logge seg på éin gong per eining per 31 dagar. 

Trøbbel med å kople til trådlaust internett?
Sjukehuset har dessverre dårleg nettverk nokre stader. Du kan derfor ha problem med å få logga deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobbar med å utbetre dette.

Har du ein nyare mobiltelefon, og problem med å kople det til trådlaust gjestenett på sjukehuset? Det kan skuldast nettverksinnstillingane på telefonen din. Les meir om kva du kan gjere her

Øyeblikkeleg hjelp-tilvising til BUK (for tilvisere)

​Barn og ungdom t.o.m. 15 år (Innlegging for Diabetes, Epilepsi og IBD går opp til 18 år ved BUK) med mistanke om medisinsk tilstand som treng øyeblikkeleg hjelp, skal tilvisast Barne- og ungdomsklinikken.

Før innlegging er det mogleg å konferere med Pediatrisk bakvakt:
Ring 55975000 og be om å få snakke med bakvakt på Barne- og ungdomsklinikken.

Barn/ungdom som kan køyre i drosje eller privatbil, skal meldast direkte til resepsjonen på BUK:
Ring 55 97 33 93

Barn/ungdom som treng ambulanse, skal meldast via AMK.
Ring 113

Dersom lege eller ambulanse ønsker direkte kontakt med nokon i mottaket for å gi oppdateringar undervegs  ring 55971410. 

Fann du det du leita etter?