Oppskrifter

Her har vi samlet noen oppskrifter relevant for lavFODMAP.

 

Her finner du utskriftsvennlig versjon av oppskriftene (PDF).

Bakst

Rosinboller (bergenske påskeboller)

3 dl laktosefri kesam
3 dl varmt vann
2 ss fiberhusk 
200g jyttemel 
50g fersk gjær
360 g glutenfri melblanding (feks toro glutenfri lys melblanding)
6 ss smeltet smør
1/2 ts salt
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
40 g rosiner (bløtlegges 10 min i vann)*

Slik gjør du:

1. Rør sammen laktosefri kesam og varmt vann i en bolle.
2. Tilsett fiberhusk, jyttemel og glutenfritt mel. Kna godt sammen enten for hånd eller i kjøkkenmaskin.
3. Smuldre i gjæren, og tilsett smør, salt, sukker og kardemomme. Elt deigen godt til den blir smidig.
4. Hell av vannet på rosinene og tilsett. Kna de godt inn i deigen.
5. Sett deigen til heving i ca 30 min.  
6. Del deigen i 16 emner og trill de ut til boller. Etterheves på brett i ca 30 min.
6. Stekes på 225 grader midt i ovnen i 12-15 minutter. Hvis du pensler med egg først, får de en fin og gyllen overflate.

Grove hjemmelagede knekkebrød

2 dl havremel eller glutenfritt mel/melblanding
2 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
2 ss fiberhusk
1 ts salt
Ca 5 dl vann

Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 160 grader varmluft.
2. Bland sammen ingrediensene. La røren svelle i ca 10 min.
3. Ta fram to stekebrett som du kler med bakepapir. Del deigen i to og smør den jevnt utover med en slikkepott og skjær opp knekkebrødruter med et pizzahjul  f.eks. 4 x 4).
4. Sett begge brettene inn i ovnen og la dem steke i ca 60 minutter.
5. Pass på underveis. Knekkebrødene skal være helt tørket og smaker best dersom de er lett brune.
6. La knekkebrødene bli kalde på en rist og oppbevar de i en tett boks.

Tips: For mindre grove knekkebrød kan du øke mengden mel og redusere mengden frø. Blir deigen for hard å jobbe med, tilsett litt mer vann. Den skal ha en grøtete konsistens.

Scones (6-8 stk.)

100 g TORO lys, glutenfri melblanding
40 g havremel
40 g/ 1 dl havregryn
1 ts sukker
1 ts bakepulver
40 g revet parmesanost (må ikke ha, men gir en utrolig god smak)
50 g smør
100 g cottage cheese (kan byttes med laktosefri melk eller yoghurt naturell)
100 g laktosefri melk 
egg

Slik gjør du:

1. Bland alt det tørre og smuldre smøret inn.
2. Bland melk og cottage cheese og bruk en stavmikser for å jevne ut cottage cheesen.
3. Tilsett egget i blandingen og bland godt.
4. Bland det våte med det tørre raskt. Deigen skal ikke bli seig.
5. Deigen settes på bakepapir med skje (6 stk.).
6. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 10-12 min.

Serveres som de er, med litt smør eller pålegg eller som tilbehør til suppe.

Enkle rundstykker (8-10 stk.)

300 g cottage cheese eller 1 boks laktosefri kesam. 150 g havregryn 2 egg 1 ss solsikkekjerner (kan sløyfes) En klype salt 1 ts bakepulver

Slik gjør du:

1. Bland ingrediensene med en stavmikser til røra er jevn.
2. Deigen settes på bakepapir med skje (8-10 stk.)
3. Stek midt i ovnen på ca 200grader (varmluft) i ca 10-12 minutter, - til de er gyllen på toppen. Nytes med pålegg etter eget ønske.

Banan og havregrynspannekaker (1 porsjon)

½ - 1 banan
1-2 stk egg
½- 1 dl havregryn/havremel

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene i en liten bolle og most med en stavmikser i noen sekunder.
2. Fordel røren på 3-4 mellomstore pannekaker/ lapper i en stekepanne og stek på middels varme i ca 1 min hver side.
2. Spises alene eller med pålegg som for eksempel cottage cheese og blåbærsyltetøy.

Vafler og pannekaker

Ta utgangspunkt i en vanlig oppskrift og bytt ut hvetemel med halvparten glutenfritt mel og resten havremel og havregryn. Melken erstattes med laktosefri melk.

Vafler (3 – 4 plater)

2 egg
40 g. havremel / havregryn
60 g. glutenfri, lys blanding
1/2 ts. bakepulver
ca. 1,5 dl. laktoseredusert/ laktosefri melk
2 ss. olje/smør

Slik gjør du:

1. Pisk alt sammen og la røren stå i minst 15 min.
2. Om røren er veldig tykk kan du spe med litt melk.
3. Stek vaflene.

Tips: Kan brukes som alternativ til brødskive og spises med pålegg etter eget ønske. Alternativt med laktosefri rømme og syltetøy eller smør og sukker.

Røren kan også lages kvelden før. Vaflene blir bare bedre om røren får stå å svelle, og det går raskere om morgenen.

Pizzabunn (2-3 porsjoner)

2,5 dl/ 125 g glutenfri fin melblanding
1 dl/ 50 g havremel
1 dl/ 50 g havregryn
½ pose tørrgjær/ 25 g fersk gjær
1,5 dl vann (fingertemperatur)
1-2 ss olje
1/3 ts hjortesalt

Slik gjør du:

1. Bland sammen mel, tørrgjær og salt. Ved bruk av ferskgjær blandes det med den lunkne væsken.
2. Bland i væsken og rør godt.
3. Hev deigen i minimum 30 minutt.
4. Kjevles ut på bakepapir og toppes med fyll før den stekes på 200-225 grader i ovnen.

Tomatsaus (til 2 pizza):

1 boks finhakkede hakkede tomat
1 stor gulrot (raspa)
1 ss tomatpuré
1 ss olje
1-2 ts sukker
½ stk. finhakket chili
Litt tørket organo og basilikum.

Slik gjør du: Hakkede tomater, raspa gulrot, tomatpure, chili, olje og krydder blandes og kokes opp. La småkoke inn til en tykk saus i ca 10-15 min.

Pizzafyll alternativ 1: Skinke, squash, paprika.

1 pakke/ 200 g smårettskinke
1/3 squash i tynne skiver
½ paprika i terninger
3 dl revet hvitost
Litt salt og pepper

Pizzafyll alternativ 2: Spekeskinke, mozzarella og oliven.

100 g spekeskinke
1 vårløk (grønn del) finhakka
1 dl revet hvitost
1 mozzarella i skiver
Ca 8 oliven i skiver
Litt salt og pepper
1/2 pakke cherrytomat
1/2 pakke ruccola

Slik gjør du:

1. Lag deigen og kjevle ut på bakepapir
2. Fordel tomatsaus på bunnen, legg på kjøtt, grønnsaker, ost og krydder.
3. Stek pizzaen midt i ovnen ved 225 grader i ca 15 min.
4. Toppes med ruccola og cherrytomat etter steking 

Tomatsuppe (2 porsjoner)

2 ss olje + 1 hvitløksfedd skåret i biter (til hvitløksolje)
1 boks (400 g) hakkede tomater
5 dl vann + 1-2 ss kyllingfond (f.eks Maggi Fond Cups Kylling som er uten løk og hvitløk)
1-2 ss tomatpuré
1 klype kajennepepper
1 ts sukker
Smak til med salt og pepper
1 hardkokt egg (valgfritt)
½ dl laktosefri- matfløte eller lettmelk (valgfritt)
Litt friske urter, f. eks timian eller basilikum.

Slik gjør du:

1. Varm opp oljen på lav varme i en kasserolle og tilsett biter av hvitløk.
2. La hvitløken steke i oljen i noen minutter. Fjern hvitløksbitene fra kasserollen. Nå har oljen fått litt smak av hvitløk uten FODMAP.
3. Ha i hermetiserte tomater, buljongvann og tomatpuré. Kok opp og ha i kajennepepper, en ts sukker, og eventuelt laktosefri fløte eller melk. Smak til med salt og pepper.

Tips: Server tomatsuppen med litt friske urter, hardkokte egg, litt revet hvitost eller scones

Dessert:

Smuldrepai

3 dl havregryn
100 gram smør
100 gram sukker
50 gram grovhakka lavFODMAP-nøtter, eks valnøtter (kan sløyfes).
1 pakke frosne lavFODMAP-bær (400g) for eksempel blåbær.
50 gram sukker

Slik gjør du:

1. Bland sammen sukker, havregryn og nøtter.
2. Skjær romtemperert smør i terninger og smuldre det inn med fingrene. Det kan være litt biter igjen av smøret, så ikke bland for godt.
3. Ha bærene i en middels stor ildfastform og strø på sukker. Dryss smuldredeigen over. Stekes på 180 -200 grader i ca. 30 minutter til toppingen har en gyllen farge.
Smaker godt sammen med laktosefri vaniljeis evt. laktosefri vaniljeyoghurt.

Laktosefri iskrem (6 porsjoner)

4 eggeplommer
100 g sukker
1 vaniljestang
3 dl laktosefrie kremfløte

Slik gjør du:

1. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.
2. Splitt vaniljestangen på langs og skrap frøene over i kremfløten. Pisk kremfløten stiv og bland med eggedosis.
3. Fyll iskremblandingen i en tom isboks eller yoghurt beger og sett i fryseren til den har stivnet. Server gjerne med friske bær og revet mørk sjokolade på toppen.
Tilbehør: Friske bær og grovhakka mørk sjokolade.

Havrekjeks med nøtter og sjokolade (ca. 40 stk.)

200 g smør/margarin
2 dl brunt sukker
2 dl hvitt sukker
1 ts vaniljesukker
2 egg
3 dl glutenfri melblanding
½ ts salt
1 ts bakepulver
6 1/2 dl havregryn
ca. 100 g mørk sjokolade, grovhakket
ca. 80 g mandler, grovhakket

Slik gjør du:

1. Rør smør, sukker og vaniljesukker til det blir en porøs smørkrem.
2. Tilsett eggene, ett om gangen, og rør godt. Bland i mel, salt og bakepulver og rør godt.
3. Tilsett til slutt havregryn og hakkete mandler og sjokolade.
4. Sett kjeksene med skje på stekeplate dekket med bakepapir, og ha litt god avstand mellom kakene.
5. Stekes ved 150⁰C i ca. 15 minutter.
6. Ta de ferdigstekte kakene av platen med en stekespade, og la dem avkjøles på rist før de legges i tett boks eller glass.