LavFODMAP - reintroduksjonsfasen

LavFODMAP-dietten består av to faser. Etter å ha fulgt en streng lavFODMAP-diett i 2-6 uker er det viktig å reintrodusere FODMAP for å finne dine symptomtriggere. 

 

Reintroduksjonsfasen er viktig fordi toleransen for FODMAP er individuell, og det er viktig å finne ut hvor mye og hvilke FODMAP-grupper du tåler for å få et kosthold med minst mulig symptomer og mest mulig variasjon. 

Mange opplever at de kan gjeninnføre mange høyFODMAP-matvarene i kostholdet sitt, men at de ikke kan spise dem så ofte, eller i samme mengde som de gjorde før.

Her finner du en utskriftsvennlig versjon med skjema for registrering av mat og symptomer (PDF).


Hvorfor er reintroduksjon viktig?

  • Toleransen for FODMAP er individuell.
  • Gjennom reintroduksjonen kan du finne ut hvor mye FODMAP du tåler og om en eller flere FODMAP-grupper tåles bedre enn andre.
  • Noen FODMAP-holdige matvarer er prebiotiske, det vil si at de er mat for tarmbakteriene og fremmer veksten av gode bakterier i tarmen, og det er trolig ikke ideelt å unngå disse over lang tid.
  • Å følge en streng lavFODMAP-diett over lang tid kan føre til redusert toleranse for høyFODMAP-matvarer.
  • Streng lavFODMAP-diett kan være upraktisk og sosialt vanskelig å følge.

Hva er målet med reintroduksjonen?

  • Å få kartlagt symptomtriggere hos deg.
  • Å få svar på hvilke og i hvilken mengde du kan spise det uten at det gir deg mere plager.
  • Å få er kosthold med minst mulig restriksjoner og samtidig god symptomlindring.

Hvilke FODMAP bør testes?

Det er seks grupper FODMAP som bør testes.
Tabellen viser eksempel på gode testmatvarer for ulike FODMAP-grupper i anbefalt testmengde.

FODMAPTestmatvareDag 1Dag 2(3)Dag 3(5)

Disakkarid:

Laktose

Søtmelk

Brunost 

1 dl

1 skive

1,5 d

1,5 skive

2 dl

2 skiver

Mono-

Sakkarid:

Fruktose

Mango

Honning 

Asparges

¼ stk

1 ts

1 stk

½ stk

2 ts

2 stk

2/3 stk

3 ts

3 stk

Polyoler:

Sorbitol

Bjørnebær

Sukkerfri- tyggegummi/

pastiller

5 stk

1 stk

2 stk

10 stk

2 stk

4 stk

15 stk

3 stk

6 stk

Polyoler:

Mannitol

Sjampinjong

Blomkål

2 stk

1 bukett

3 stk

2 buketter

4 stk

3 buketter

Oligosakkarider:

(FOS)

Fruktaner

Hvetebrød

Løk/

Hvitløk

1 skive

1 ss

1 fedd

1,5 skive

2 ss

1,5 fedd

2 skiver

3 ss

2 fedd

Oligosakkarider: (GOS) Galaktaner

Bønner

Linser (kokte)

2 ss

2 ss

4 ss

4 ss

6 s

6 ss


Hvordan går jeg fram?

  • Start gjerne med det man har savnet aller mest.
  • Test en FODMAP-gruppe om gangen.
  • Start med en liten mengde og øk gradvis til en «normal» porsjon av matvaren.
  • Forsøk å teste samme testmatvare tre dager i løpet av en uke og øk mengden gradvis som foreslått. Noen velger å teste annenhver dag fordi det kan ta noe tid før man opplever symptomer.
  • Registrer symptomene dine hver dag under testukene. Skjema på siste siden kan benyttes til dette.

Hvis du ikke får symptomer etter å ha spist den samme matvaren minst tre dager i løpet av en uke, kan du gjøre følgende:

  • Øke mengden av FODMAP innenfor den hovedgruppen du holder på å teste for å kartlegge din toleransegrense.
  • Noter ned mengden du tolererer.
  • Husk at det er ingen grunn til å teste større mengder enn det du normalt ville spist.
  • Fortsett å spisw matvaren (i den mengden du tåler) og test neste FODMAP-gruppe

Hvis du får symptomer anbefaler vi at du forsøker en eller flere av følgende muligheter:

  • Avbryte testen og gå tilbake til å spise etter lavFODMAP prinsippene til du oppnår symptomkontroll. De fleste opplever dette i løpet av to døgn.
  • Teste den samme matvaren du fikk symptomer av, men reduser til halv mengde.
  • Anta at du ikke tolererer den matvaren du testet og utelat den fra kostholdet videre.
  • Prøv en annen matvare innenfor samme hovedgruppe, for eksempel hvetebrød i stedet for løk.
  • Test neste FODMAP-gruppe.

Vi anbefaler at matvarer som har gitt symptomer testes igjen med jevne mellomrom (for eksempel etter et par måneder), da toleransegrensen kan endre seg med tiden. 

Ved laktoseintoleranse

Dersom du gjennom utprøvingen finner ut at du tolererer laktose dårlig, kan du ha nytte av preparater med laktaseenzym. Disse selges reseptfritt på apotek, og finnes i flere varianter. Nycopro tabletter og Lactrase kapsler virker slik at man tar 1-3 tabletter/kapsler i forbindelse med måltid som inneholder laktose. Da vil du kunne nyte et måltid på restaurant, i selskap, ved festlige anledninger eller på ferie uten å bli dårlig på grunn av laktosen.