5.Nasjonale møte i nevrogastroenterologi

Fagseminar , 13.03.2019 , Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer

Onsdag 13.mars 2019 arrangeres det 5.nasjonale møte i nevrogastroenterologi. Møtet holdes på Oslo Kongressenter, dagen før og samme sted som det nasjonale levermøtet.

Tema 1: Primær og sekundær alvorlig neurogastroenterologi

Tema 2: Mikrobiota og IBS

Neurogastroenterologi tar utgangspunkt i «the brain-gut axis», den toveis kommunikasjon mellom hjerne og tarm som regulerer mye av gastrointestinal funksjon, og som igjen kommuniserer med immunfunksjon, tarmens neuroendokrine system og mikrobiota.

Dysfunksjon i denne komplekse aksen er involvert ved funksjonell mage-tarmsykdom som irritabel tarm og funksjonell dyspepsi, men også i mye annen mage-tarmsykdom som inflammatorisk tarmsykdom, cøliaki og obstipasjon. Forstyrrelser i motilitet, sekresjon, sensitivitet, gastrointestinale hormoner og subjektiv matintoleranse bidrar til symptomene hos flere pasientgrupper. Særlig ved terapiresistent mage-tarmsykdom er dysfunksjon i hjerne-tarmaksen ofte en viktig faktor som må identifiseres for å gi god omsorg for pasientene.

Opptil 50% av gastroenterologens daglige virke er innenfor eller grenser til nevrogastroenterologi og tematikken er derfor av interesse for alle gastroenterologer og mange andre.

Når og kor

13.03.2019
13:30 Onsdag
Stad